Witam.
Wpadło mi w łapy trafko TS40/21/676
Oznaczenia na nim są takie:
1 - 2 DNE t 0,3 - 965
3 - 4 DNE t 0,22 - 1090
5 - 6 DNE t 0,8 - 31
Po podłączeniu 200V~ do zacisków 1-2 na zaciskach 3-4 mam napięcie 220V, a na zaciskach 5-6 mam 7V. To mi pasuje na trafo do lampowca
Jakie są parametry prądowe tegoż znaleziska? tzn. ile prądu można żreć?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCo to trafko może?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
W obliczeniach transformatorów sieciowych do obliczenia grubości drutu stosuje się wzór:
gdzie:
d - średnica drutu(bez izolacji)[mm]
k - wynosi od 0,7 do 0,8 w zależności od gęstości prądu, najepiej przyjmować 0,8
przekształć wzór, zmierz grubość drutu, odejmij 0,2-0,3 mm izolacji i policz max prąd.
Kod: Zaznacz cały
d = k * pierwiastek(prąd skuteczny w uzwojeniu)
d - średnica drutu(bez izolacji)[mm]
k - wynosi od 0,7 do 0,8 w zależności od gęstości prądu, najepiej przyjmować 0,8
przekształć wzór, zmierz grubość drutu, odejmij 0,2-0,3 mm izolacji i policz max prąd.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Policz teraz sobie tak:
P = U * I
sumuj wszytkie moce uzwojeń:
P1+P2+P3+P4+... = Pwt
Ppierw = Pwt / s
gdzie s to sprawność trafa, np dla 200wat przyjmuję się 90%(0,9 w obliczeniach) dla np 50wat nawet 75% w dół, wraz ze wzrostem mocy skuteczność rośnie, jak chesz dokładniej obliczyć moc trafa to poszukaj krzywej w układzie skuteczności transformatora od mocy trafa. Jak obliczysz Pwt to powinno wynosić około 40wat(liczbę wziąłem z nazwy trafa, ponieważ właśnie to oznacza)
P = U * I
sumuj wszytkie moce uzwojeń:
P1+P2+P3+P4+... = Pwt
Ppierw = Pwt / s
gdzie s to sprawność trafa, np dla 200wat przyjmuję się 90%(0,9 w obliczeniach) dla np 50wat nawet 75% w dół, wraz ze wzrostem mocy skuteczność rośnie, jak chesz dokładniej obliczyć moc trafa to poszukaj krzywej w układzie skuteczności transformatora od mocy trafa. Jak obliczysz Pwt to powinno wynosić około 40wat(liczbę wziąłem z nazwy trafa, ponieważ właśnie to oznacza)