Nurtuje mnie kilka pytań, odnośnie obu urządzeń.
To tak na szybko postaram się rzucić trochę informacji na temat produktów związanych z Bascomem i IIM7000A. Nie będzie to kryptoreklama a jedynie podzielenie się zebranymi w ciągu ostatniego roku informacjami. W sprawie Uniwersalego Interfeju Internetowego nic a nic nie jestem w stanie napisać.
- dostępność modułu IIM7000A z punktu widzenia Polaka
Moduł jest dostępny w ofercie handlowej kliku firm:
Gamma,
Kamami, chyba rownież w AVT ale tego nie jestem pewiem.
Co do cen to proszę sprawdzić u poszczególnych dostawców. Nie są to najtańsze podzespoły, natomiast warte są swojej ceny. Możliwości które otwierają są ogromne!!!!
Należy również zauważyć, że jest dostępny młodszy brat IIM7000A mianowicie IIM7010A. Sprowadza on wręczdo banału hardware i umożliwia podpięcie Ethernetu do procesorów z małą liczbą wyprowadzeń o ile tylko będzie on dysponował odpowiednią ilością pamięci programu i interfejsem I2C (TWI w wykonaniu Atmela).
- sugestia - może warto przygotować PCB (płytka testowa) uzupełniające kurs, lub też udostępnić odpowiednie produkty MCS Electronic w ofercie AVT, celem uczynienia ich łatwiej dostępnych czytelnikom?
Płytki PCB TCP/IP dostępne są w Kamami, na pewno w AVT oraz w
EM-BUD. EM-BUD oferuje również PCB adaptera TCP/IP TWI-I2C dla modułu IIM7010A oraz PCB Zestawu startowego dla adaptera TCP/IP TWI-I2C. Oferuje również PCB TCP/IP PRO (ciekawy „wypasiony” system dla Atmega128). Co do cen do są one do przyjęcia. Zdaję sobie oczywiście sprawę z relatywności tego stwierdzenia natomiast jak już wspomniałem wcześniej możliwości, które są dostępne są przeogromne.
Kończąc temat IIM7000A/IIM7010A niestety mały smuteczek - bez pełnej wersji Bascoma nie ma co podchodzić do tematu.
I już kompletnie na zakończenie dla tych, którzy nie zniżają się do poziomu Bascoma ( proszę się nie obrażać, ale czasami odnoszę takie wrażenie czytając posty na forum) i są biegli w AVR GCC polecam zainteresowanie się systemem Ethernut. Moduły i oprogramowanie można znaleźć np. w firmie
Propox
Pozdrawiam,
Adam.