Witam, mam pewnien problem z zasilaniem serwomechanizmu(ów); mam sterownik na mikrokontrolerze Atmel ATX89CX051, w którym schemat zasilania wyglada następujco:
[img]http://jag_daw.w.interia.pl/serwo.zasilanie.jpg[/img]
Z tym, że jest tu tylko jeden stabilizator 7805, którego wydajność pradowa to 1A, a po podłaczeniu 8 serwomechanizmów pobieraja one ok. 3A. więc spada napięcie i moment na wałku serwa rownież spada przez co sewra sa za słabe do mojego urzadzenia. Tak, więc postanowiłem zmontować kilka modułów zewnetrznego zasilania dokładnie takiego jak powyżej (dla dwóch serw jeden taki moduł ze stabilizatorem - wszystkie te moduły zasilane wspólnie). No i tu zaczyna się problem, bo serwo zasilane z zewnetrznego źródła ustawia się do skrajnej pozycji i nie da się nim sterować (co ciekawe przez jakis czas było ok - działało). Ogólnie, sterownik zasilany z jednego źródła, serwa z drugiego, serwa ze sterownikiem połaczone jest sygnałem sterujacym... dlaczego takie coś nie działa, jaki wpływ ma nie wspólna masa? Czy połaczenie mas pomoże (różnica pomiędzy jedna a druga masa to 0.02V)?
[ Dodano: 11-04-2006, 23:48 ]
Już poradziłem sobie z tym problemem i podzielę się rezultatami. Jeżeli zasilamy kilka serwomechanizmów modelarskich (tu muszę nadmienić że w moim przypadku te serwa to Futaba 3305 i 3005 - słabsze serwa moga działać poprawnie przy zasilaniu bezpośrednio z jakiegoś zasilacza o odpowiedniej wydajności pradowej) i chcemy wykorzystać ich cała moc należy stabilizować napięcie zasilajce - to jest pewne. Inaczej podczas obciażania serw pobieraja one pewna ilość pradu i spada napięcie, więc spada moc elektryczna w stosunku do tego gdyby przy poborze tej samej ilości pradu napięcie nie spadało. Tak więc projektujac sterownik serw i przypadku zasilania ich z tego sterownika należy wziąść pod uwagę obciażalność serw i zaprojektować kilka modułów zasilania takich jak powyżej. Z tym że standardowo serwa moga być zasilane napięciem od 4.8V do 6V więc jako stabilizator napięcia zasilania serwa proponuję model 7806 i mikrokontroler można zasilać wówczas stabilizatorem 7805 a cały układ (wejście na stabilizatory) można podawać 9V-12V, bo te stabilizatory maja duży zakres napięcia wejściowego a max na wyjściu dla 7805 i 7806 to odpowiednio 5V i 6V.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilanie serwomechanizmu, stabilizacja napięcia.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy