Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwzmacniacz avt890 i przedwzmacniacz 5105-co wy na to????
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
mam zamiar złozyć sprzet oparty o wzmacniacz avt890,przedwzmacniacz(dekoder dzwięku)avt5105 i system redukcji szumów avt2321.powiedzcie jak chodza te kity i czy jest to dobry pomysł.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, o 12:07 przez milosss, łącznie zmieniany 2 razy.
AVT890 składałem i muszę przyznać, że gra dość dobrze.
AVT5105 nie składałem, więc się nie odzywam na jego temat...
Aby ocenić trzeba zmontowac i posłuchać
Co to tranzystorów IRF9530 i IRF530, można na ich miejsce wstawić "silniejsze" IRF9540 - IRF540 i podnieśc napięcie zasilania, zaowocuje to trochę więksą mocą wyjściową wzmacniacza.
I jeszcze może jedna uwaga, bo może Ci się to przydać.
Rezystory R16 i R17 nie mogę mieć wartości poniżej 1k (inaczej wzmacniacz nie zadziała jak powinien, będzie strasznie zniekształcał sygnał.
Tak więc dobierz takie żeby miały te 1k lub trochę powyżej.
A najlepiej to nie montuj ich w ogóle, zobacz jak wzmacniacz będzie się zachowywał bez nich.
U mnie też działa
AVT5105 nie składałem, więc się nie odzywam na jego temat...
Aby ocenić trzeba zmontowac i posłuchać

Co to tranzystorów IRF9530 i IRF530, można na ich miejsce wstawić "silniejsze" IRF9540 - IRF540 i podnieśc napięcie zasilania, zaowocuje to trochę więksą mocą wyjściową wzmacniacza.
I jeszcze może jedna uwaga, bo może Ci się to przydać.
Rezystory R16 i R17 nie mogę mieć wartości poniżej 1k (inaczej wzmacniacz nie zadziała jak powinien, będzie strasznie zniekształcał sygnał.
Tak więc dobierz takie żeby miały te 1k lub trochę powyżej.
A najlepiej to nie montuj ich w ogóle, zobacz jak wzmacniacz będzie się zachowywał bez nich.
U mnie też działa

Ostatnio zmieniony 10 kwie 2006, o 22:07 przez end, łącznie zmieniany 2 razy.
wzmacniacz avt890 i przedwzmacniacz 5105-co wy na to????
Dzieki za informacje a moze jeszcze powiesz mi jakie trafo zastosować bo ja mam zamiar wsadzić po 4 kondensatory 4700uf/50v na kanał i zasilic to 1 trafem tst200/014 - 2x24V/2x4,16A oczywiscie zabezpieczając go miekim startem avt1226.jak sadzisz starczy????
pozdrawiam miłosz
pozdrawiam miłosz
Trafo 250W (jak na dwa kanały) 2x24V~
Do toroidów tej mocy moim zdaniem zbędne jest stosowanie miekkiego stratu.
Chyba, że wywala Ci bezpieczniki to tak.
Miekki start stosuję zazwyczaj w toroidach o mocy powyżej 350W.
Może ktoś ma inne zdanie, to niech się wypowie
P.S. 8 kondensatorów w zasilaczu o łącznej pojemności 37600uF daje nam całkiem dobrze odfiltrowany i "sztywny" zasilacz i do tego wzmacniacza spokojnie to wystarczy.
Zastosuj dość mocny mostek prostujący (nawet z 20A), kondensatory o tak dużej pojemności "puste" stanowią praktyczne "zwarcie" podczas ładowania (ułamki sekundy) a tego impulsu może nie wytrzymać własnie mostek.
Można też zastosować rezystory 5W 0.1R zaraz za mostkiem graetza, wtedy ciepło wydzieli się na nich. a straty mocy które wystąpią po ich zastosowaniu będą nieznaczne, wręcz niezauważalne dla ludzkiego ucha.
Do toroidów tej mocy moim zdaniem zbędne jest stosowanie miekkiego stratu.
Chyba, że wywala Ci bezpieczniki to tak.
Miekki start stosuję zazwyczaj w toroidach o mocy powyżej 350W.
Może ktoś ma inne zdanie, to niech się wypowie

P.S. 8 kondensatorów w zasilaczu o łącznej pojemności 37600uF daje nam całkiem dobrze odfiltrowany i "sztywny" zasilacz i do tego wzmacniacza spokojnie to wystarczy.
Zastosuj dość mocny mostek prostujący (nawet z 20A), kondensatory o tak dużej pojemności "puste" stanowią praktyczne "zwarcie" podczas ładowania (ułamki sekundy) a tego impulsu może nie wytrzymać własnie mostek.
Można też zastosować rezystory 5W 0.1R zaraz za mostkiem graetza, wtedy ciepło wydzieli się na nich. a straty mocy które wystąpią po ich zastosowaniu będą nieznaczne, wręcz niezauważalne dla ludzkiego ucha.
No moc będzie większa, ale po co kombinować? Oczywiście zrobisz jak uważasz.Witam
A jeżeli do tego wzmacniacz dobudowałbym jeszcze jeden stopień i zwiększyłbym moc zasilacz to wyc wyjściowa byłaby lepsza??
Lepiej po prostu zrobić inny wzmacniacz np. z użyciem IRF240 i IRFP9240 i podnieść napięcie zasilania jak i moc transformatora. (czyli wymienić trafo na większe)