Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

fioletowe odbarwienia w górnej części kineskopu

archer6
-
-
fioletowe odbarwienia w górnej części kineskopu

Postautor: archer6 » 21 mar 2006, o 22:43

Witam,mam taki problem,od razu mówie ze jestem zielony z elektroniki,ale nie chce by mnie w serwisie nabili w butelkę wiec proszę o pomoc.Dwa tygodnie temu oddałem TV Daewoo do naprawy telewizor przestał mi działać,wymienili w nim transformator wysokiego napięcia i wszystko było ok.wczoraj w prawym górnym rogu pokazały sie fioletowe odbarwienia.I tu moje pytanie czy ma to jakiś związek z wymianą transformatora?Czy to sie nadaje do reklamacji,bo nie chce by mnie dwa razy kasowali.Proszę o odpowiedz..Dzięki

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 mar 2006, o 22:51

Raczej z jakims silnym magnesem w okolicy. Nie masz tam jakiegos glosnika/dysku twardego... czegos innego z silnym magnesem ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 mar 2006, o 23:47

Chyba, że nie masz nic na TV co może wytwarzać pole magnetyczne, to oddaj go do serwisu - wygląda na uszkodzenie w obwodzie cewki rozmagnesowującej kineskop.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 22 mar 2006, o 00:11

Mi czasem sie tak dzieje z monitorem, a nic nie mam w poblizu.
Ale zawsze pomaga jak mu zrobie takie cos, co jest w menu monitora, a nazywa sie DEGAUSS. To chyba jest "przestrzelenie" katody, ale glowy za to nie dam, w kazdym razie monitor robi sie jasny i zaczyna drgac obraz. po chwili sie stabilizuje i znow mam na jakis czas spokoj.

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 22 mar 2006, o 09:20

Witam
Jeżeli efekt pojawił się zaraz po naprawie to (zakładając ,że nie wykręcili zadnego numeru) na 99% przy wkłądaniu płyty zapomnieli włozyć wtyczkę cewki rozmagnesowującej do gniazdka na płycie. Przed zawiezieniem do serwisu proponowałbym zdjąć obudowę ( o ile nie załozyli plomb) i sprawdzić czy nie ma luźnej wtyczki odchodzącej od takiej dużej grubej pętli owiniętej dookoła brzegów kineskopu.

Przy okazji - DEGAUSSING jest to rozmagnesowanie kineskopu a nie "przestrzelenie" katod.
Polega na tym ,że wokół ekranu kineskopu ułozona jest pętla skłądajaca sie z kilkunastu- kilkudziesięciu zwojów drutu. W momencie demagnetyzacji przepuszczany jest przez nią duży prąd ZMIENNY (sieć 50Hz). Wytwarzane jest w ren sposób silne pole magnetychne kasujące wszystkie stałe namagnesowania maski kineskopu.
Pzdr
W

RcTomek
-
-

Postautor: RcTomek » 22 mar 2006, o 15:02

Witam,
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam lekko widoczną, fioletową smugę na ekranie monitora. nie wiem co zrobić - nie ma w pobliżu żadnego silnego magnesu itp, a degaussing nic nie daje. Może wynika to ze starości monitora? Da się jakoś to naprawić, czy lepiej od razu wywalić go na śmietnik :lol: ?
pzdr.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 22 mar 2006, o 15:46

Hmmm... powiem szczerze, że czasem też mi się takie przebarwienia robią. I to mocne.
Mocne na tyle, że nie da się nic zobaczyć :x
Nie ma u mnie takiej funkcji jak DEGAUSSING :567:
Po prostu biorę silny magnes, przejeżdżam po całym monitorze i mam spokój na miesiąc :roll:
Może któś powie, że robię źle - nie zdziwiłbym się :p
Ale ten sposób działa :P

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 22 mar 2006, o 15:56

Można też takie miejsca potraktowac lutownicą transformatorową.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 22 mar 2006, o 16:01

Ale grotem czy tą bułą w której jest trafo? :p
Kiedy próbowałem to zrobić (przykładając trafo), kolory mi się pozmieniały i lipa z tego wyszła.
Magnes jest najlepszy!

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 22 mar 2006, o 16:12

Witam,
Zauważyłem, że od pewnego czasu mam lekko widoczną, fioletową smugę na ekranie monitora. nie wiem co zrobić - nie ma w pobliżu żadnego silnego magnesu itp, a degaussing nic nie daje..
Spróbuj przestawić monitor w inne miejsce - czasem mogą to być przypadkowe pola magnetyczne. Kiedyć parę godzin spędziłem ustawiając u klienta czystość kolorów - po czym okazało się ,że po przesunięciu urzadzenia o 3 m wszystko się rozjechało.
Pojawienie się smugi , lub co gorzej smugi z interferencją może świadczyć też o punktowym urwaniu sie maski - wtedy niestety śmietnik.
Dziwne efekty moze też dawać wysychanie kondziołków w układach zbieżności, tak że doradzam ostrożność w diagnozie.
Pzdr.
W

Tom27
-
-

Postautor: Tom27 » 24 mar 2006, o 20:12

Ja proponuję zrobić coś takiego.
Np. u mnie w Thomsonie żeby rozmagnesować kineskop należy wyłączyć TV pilotem w stan czuwania a następnie wyłączyć wyłącznik główny. Po pewnym czasie w odwrotnej kolejności, czyli wyłącznik główny i dopiero pilotem ON.
Spróbuj nic nie kosztuje a może pomoże.
Pozdrawiam

akos
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: akos » 31 mar 2006, o 09:33

[shadow=444444][shadow=darkred]
Ja proponuję zrobić coś takiego.
Np. u mnie w Thomsonie żeby rozmagnesować kineskop należy wyłączyć TV pilotem w stan czuwania a następnie wyłączyć wyłącznik główny. Po pewnym czasie w odwrotnej kolejności, czyli wyłącznik główny i dopiero pilotem ON.
Spróbuj nic nie kosztuje a może pomoże. [/shadow]
Oczywiscie, że tak. W ogromnej wiekszości telewizorów układ rozmagnesowania kineskopu działa tylko po właczeniu włacznikiem głównym, kiedy to po dłuższej przerwie w zasilaniu -pozystor jest po prostu zimny. Czyli wystarczy wyłączyc TV wyłacznikiem głównym i i włączyc po klikunastu minutach ( wtym czasie pozystorek powinien ostygnąć).
PS. W moim przypadku zakolorowania powstają czasami po zwykłym sprzątaniu (przetarcie kineskopu jakąś ścierką). Może żona jakaś magnetyczna :)
Pozdrówka

tomek_j
-
-

Postautor: tomek_j » 31 mar 2006, o 12:18

.... To chyba jest "przestrzelenie" katody,.
Przyznam PIĘKNE miltarno - futbolowe określenie. :D Oby tak dalej, ale swoja droga biedna ta katoda.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”