Jak to matematycznie obliczyć?
 Jak to matematycznie obliczyć?  Wymyśliłem sposob przez porównywanie sumy wartości absolutnych różnic R, G i B. Np: (specjalnie kolorowałem liczby danego koloru w jeden sposób (nie sugerujcie się kolorami
 Wymyśliłem sposob przez porównywanie sumy wartości absolutnych różnic R, G i B. Np: (specjalnie kolorowałem liczby danego koloru w jeden sposób (nie sugerujcie się kolorami  ) i odejmowałem je tak, by wychodziła liczba dodatnia)
) i odejmowałem je tak, by wychodziła liczba dodatnia)(90 - 78) + (180 - 100) + (50 - 30) = 112
(100 - 90) + (180 - 178) + (30 - 20) = 22 // ten kolor niby jest 'podobniejszy'; czasem faktycznie tak jest, a czasem nie...

...
Zrobiłem więc prosty programik stosujący ten algorytm, ale to niezupełnie działa jak należy
 . Macie jakieś inne pomysły na znajdywanie najpodobniejszego koloru?
. Macie jakieś inne pomysły na znajdywanie najpodobniejszego koloru? 
Pozdr.
P.S.
Nie wiem, czy wszystko wytłumaczyłem jasno (nie leży to w mojej naturze
 ), ale jakby co - pytajcie
), ale jakby co - pytajcie 

. Tylko dlaczego ten sposób miałby działać? (oczywiscie nie mam nic przeciwko, tylko jakbym coś juz zrobił, to chciałbym wiedzieć jak to działa
. Tylko dlaczego ten sposób miałby działać? (oczywiscie nie mam nic przeciwko, tylko jakbym coś juz zrobił, to chciałbym wiedzieć jak to działa 

.
. Czy myślicie, że inne (np. press'a) mogłyby lepiej działać?! I czy macie jakieś zastrzeżenia?
 Czy myślicie, że inne (np. press'a) mogłyby lepiej działać?! I czy macie jakieś zastrzeżenia?