Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięwieści z frontu-budowa wzm. do gitary AX84 z AVT12/05
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, Moderatorzy
Od niedzieli składam lampowy wzmacniacz do gitary AVT 12/05 i przy okazji efekt GT2. Wlutowałem już wszystkie elementy na płytki no i mógłbym odpalać, ale jeszcze brak mi 3 drobiazgów: transformatora 230/250V 6,3V i obu lamp ECC83 i EL 84 z podstawkami. Do efektu mam już wszystkie części, a dziś wytrawiam płytkę. Schody zaczną się dopiero przy odpalaniu, ale myślę że przy Waszej pomocy jakoś sobie poradzę - kolejne wieści wkrótce.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2006, o 15:20 przez karczoch, łącznie zmieniany 1 raz.
wieści z frontu II
co do trawienia płytki GT2 - nie kupujcie pisaków do malowania obwodów na płytkach - straszne gówno! Chlapie jak potrząsnąć a malować na płytce to nie chce. Tak więc zamiast trawić będę skrobał żyletką to co namalowałem.
Mam już pomysł na obudowę wzmacniacza. Plastikowa obudowa od radzieckiego odbiornika radiowęzła zostanie rozkręcona i pogłębiona ramką ze sklejki jak w normalnej "głowie" (głębokość +/-20cm)czyli rozkręcony będzie robił za przedni i tylny panel Na przednim panelu po prawej będzie więc kilkuwatowy głośnik na zawiszeniu papierowym - podobno niezły do gitary. Do tego oczywiście wyjście na normalny (większy) głośnik. Zobaczymy jak to się sprawdzi, ale uważam że lepiej się nosić z małą skrzynką na narzędzia niż z komputerem stacjonarnym (jeśli porównać wielkość).
Transformator zamówiłem za 20pln!!! w małej firmie - zrobię im reklamę jak odbiorę i będzie działać
BTW wiecie może gdzie w Wawie dostanę włącznik nożny do efektu?
c.d.n.
Mam już pomysł na obudowę wzmacniacza. Plastikowa obudowa od radzieckiego odbiornika radiowęzła zostanie rozkręcona i pogłębiona ramką ze sklejki jak w normalnej "głowie" (głębokość +/-20cm)czyli rozkręcony będzie robił za przedni i tylny panel Na przednim panelu po prawej będzie więc kilkuwatowy głośnik na zawiszeniu papierowym - podobno niezły do gitary. Do tego oczywiście wyjście na normalny (większy) głośnik. Zobaczymy jak to się sprawdzi, ale uważam że lepiej się nosić z małą skrzynką na narzędzia niż z komputerem stacjonarnym (jeśli porównać wielkość).
Transformator zamówiłem za 20pln!!! w małej firmie - zrobię im reklamę jak odbiorę i będzie działać
c.d.n.
Re: wieści z frontu II
Są pisaki lepsze i gorsze i Ty chyba trafiłeś na ten gorszy Ja mam pisak i spisuje się świetnie, nie podam Ci teraz nazwy, bo nie pamiętam ale zobaczę jak będe w domu i postaram się napisac co jaki to dokładnie. (jeśli w ogóle Ci się to przyda...)co do trawienia płytki GT2 - nie kupujcie pisaków do malowania obwodów na płytkach - straszne gówno! Chlapie jak potrząsnąć a malować na płytce to nie chce. Tak więc zamiast trawić będę skrobał żyletką to co namalowałem.
c.d.n.
Skrobać żyletką ? A nie masz denaturatu itp. ?
Polecam metodę termotransferową z papierem kredowym, naprawdę bardzo dobre efekty można uzyskac małym kosztem a pisakiem poprawiamy tylko niedociągnięcia (miejsca gdzie toner się odkleił lub jest go za mało).
Re: wieści z frontu II
Polecam metodę termotransferową z papierem kredowym, naprawdę bardzo dobre efekty można uzyskac małym kosztem a pisakiem poprawiamy tylko niedociągnięcia (miejsca gdzie toner się odkleił lub jest go za mało).[/quote]
Jak to się robi??? tym papierem???
ja użyłem zwykłej kalki i nie byłoby może pięknie ale by było jakbym pomalował dobrym pisakiem (za ten badziew zapłaciłem 19zł)
myślałem żeby wyskrobać tam gdzie wyszło za grubo a nie żeby zmyć całość, ale jak się dowiem jak zrobić Twoją metodą to polecę acetonem technicznym po całości
Jak to się robi??? tym papierem???
ja użyłem zwykłej kalki i nie byłoby może pięknie ale by było jakbym pomalował dobrym pisakiem (za ten badziew zapłaciłem 19zł)
myślałem żeby wyskrobać tam gdzie wyszło za grubo a nie żeby zmyć całość, ale jak się dowiem jak zrobić Twoją metodą to polecę acetonem technicznym po całości
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
wieści z frontu III
transformersa zamówiłem w:Witam,
Gdzie zamówiłeś trafo? Bede robił lampowca i zastanawiam się gdzie zamówić;) Toral wszak zdrożał ostatnio...
http://www.edel.com.pl/
nie pisałem wcześniej gdzie bo ma być za tydzień gotowe i nie wiem jak wyjdzie, no ale skoro nie możecie się doczekać...
rozmawiałem z człowiekiem przed chwilą - możesz do niego zadzwonić, choć prezyznał się bez bicia że wielkiego doświadczenia z trafami do lampiaków to nie ma. Tak więc raczej trafa do wzm gitarowych niż hajendowych.
a z Torala mail przyszedł dziś - po tygodniu - że mogą zrobić za 30+12 wysyłka
a c.d. wieści z frontu Znalazłem wczoraj na śmietniku telewizor philips - trochę już rozszabrowany ale płytka była no i się wkurzyłem bo sporo potrzebnych części kt kupiłem w poniedziałek miałbym za free tak więc wylutowywałem co się da i trochę dłubałem przy obudowie
BTW z tą termometodą za dużo zachodu -nie będę się doktoryzował żeby zrobić płytkę 4X8cm
Jak robisz coś od podstaw to proponuję zawsze lutować nówki części chyba, że czegoś naprawdę nie masz i nie możesz dostać itp. to wtedy odzysk
Z metodą termotransferu jest bardzo prosto, bierzemy kartkę papieru kredowego i drukujemy lustrzane odbicie które przykładamy do płytki (od strony miedzi ) i żelazkiem "prasujemy" dłuższą chwilę (nie ustawiać na maxa. żelazka) po tym zabiegu płytka odstyga i wkładamy ją do letniej wody i czekamy aż papier nasiąknie, jak już będzie widać, że nasiąknął cały (po około 3-5 min) zacząć odklejać powoli papier uważnie, tak aby tonera nie powyrywać
Może to brzmi trochę skomplikowanie ale tak naprawdę to bardzo prosta (jednak wymagająca trochę wprawy) czynność ktora naprawdę otwiera drzwi do wykonywania prawie profesionalnych płytek w domu i to tanim kosztem.
Z metodą termotransferu jest bardzo prosto, bierzemy kartkę papieru kredowego i drukujemy lustrzane odbicie które przykładamy do płytki (od strony miedzi ) i żelazkiem "prasujemy" dłuższą chwilę (nie ustawiać na maxa. żelazka) po tym zabiegu płytka odstyga i wkładamy ją do letniej wody i czekamy aż papier nasiąknie, jak już będzie widać, że nasiąknął cały (po około 3-5 min) zacząć odklejać powoli papier uważnie, tak aby tonera nie powyrywać
Może to brzmi trochę skomplikowanie ale tak naprawdę to bardzo prosta (jednak wymagająca trochę wprawy) czynność ktora naprawdę otwiera drzwi do wykonywania prawie profesionalnych płytek w domu i to tanim kosztem.
Na www.toroidy.pl oferowali mi trafo TS80VA PRI:230V SEC: 250V (0,15A) + 6,3V (7A) w konfiguracji AUDIO hi-end - 80,00 PLN netto + 22% VAT/szt.
Cytat:
"Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy i innych urzadzeniach audio wysokiej klasy. Trafo takie posiada dodatkowo ekranowanie magnetyczne i elektryczne jest w calosci lakierowane, posiada srodek zalany zywica, wykonane jest w oparciu o wysokiej klasy elementy. Gwarantuje to bezglosna prace i najwyzsze parametry elektryczne."
Były w ofercie także zwykłe trafa za ok. 36zł. Co o tym myślicie ?
Cytat:
"Wykonanie "AUDIO" jest dedykowane dla zastosowania we wzmacniaczach mocy i innych urzadzeniach audio wysokiej klasy. Trafo takie posiada dodatkowo ekranowanie magnetyczne i elektryczne jest w calosci lakierowane, posiada srodek zalany zywica, wykonane jest w oparciu o wysokiej klasy elementy. Gwarantuje to bezglosna prace i najwyzsze parametry elektryczne."
Były w ofercie także zwykłe trafa za ok. 36zł. Co o tym myślicie ?
wieści z frontu - cz kolejna ;)
AA no tak to spróbuję - uzupełniłem tytuł żeby wszystko było jasneJak robisz coś od podstaw to proponuję zawsze lutować nówki części chyba, że czegoś naprawdę nie masz i nie możesz dostać itp. to wtedy odzysk
W niedzielę po długotrwałych poszukiwaniach na Wolumenie nabyłem lampki z zapasów wojskowych ECC 83 prod NRD (ma takie żółte "n") i radziecką zamiast EL do tego fajne podstawki ze sprężynkami (wszystko za 30pln) za tydzień człowiek od transformatorów ma mi przywieźć głośnikowy- został mi jeszcze tr. sieciowy który się nawija i będzie komplet.
A jak ktoś będzie kupował to niech uważa na upiornego dziadka z szyldem lampy - nie chciał powiedzieć co ma potem się wyzłośliwiał na koniec zaczął się wydzierać a za 1 lampę chciał 25zł!
[ Dodano: 02-02-2006, 09:05 ]
Trochę zmieniłem koncepcję - zrobię tradycyjne kombo z panelem na górze. To pod wpływem takiego zielonego maleństwa ze strony 18w community Wymiary dam takie same, czyli 14x8x7 cali Jeden kłopot że lampy są na płytce i muszą być do góry. Zastanawiam się nad głośnikiem czy dołożyć drugi ruski na papierowym zawieszeniu, czy też wstawić jakiś jeden większy? najlepsze byłoby jakieś jajo czyli elipsa. no i cały czas czekam na nawinięcie trafa.
A na zwałce w mojej fabryce znalazłem b ładną blachę alu Będzie bjuti panel a jeszcze zostanie
c.d.n
6 lutego
po wczorajszej wizycie na Wolumenie przybyły mi 3 lampy EL 84 (dwie radzieckie wojskowe i jedna NRD z 1957) no i oba transformatory edel sieciowy i zatra TG 5/1 podobno zamiennik za TG 5/46/666 tak więc dziś spróbuję odpalić
Skrzynkę robiłem w sobotę - wyszło 37x21(wys)x20 - więcej kombinowania niż samej roboty dziura na potencjometry będzie na górze zaraz za głośnikiem bo inaczej całe ciepło z lamp szło by na nie.
Tu moja rada: jak ktoś z tego zestawu będzie robił kombo to niech nie wlutowuje podstawek na płytkę tylko niech dolutuje od spodu płytki kable i wyprowadzi na lampy wiszące w dół w podstawkach przykręconych do obudowy
8 lutego
wczoraj wycyganiłem skaj brązowy i szary od mojej ulubionej Cioci Niestety do domu wróciłem o 23ciej znowu nici z montażu
10 lutego
no tym razem trochę do przodu, zrobiłem listwę na potencjometry - w zestawie jest płytka w którą można je wlutować ale wtedy są za blisko - potencjometry z dzióbkami nie dadzą się obracać. Wogóle im dłużej to robię tym bardziej widzę, że montaż lampiaka na płytkach drukowanych to nie jest dobry pomysł. Płytki są po taniości jak najmniejsze a elementy się grzeją. Jak bym go robił teraz to po prostu siakaś płytka z kołkami i obudowa a na tym pająk.
14 lutego
cholera mnie bierze ale nie mam kiedy się zabrać! głupoty w samochodzie się psują - oprócz migacza i lusterka jeszcze wycieraczka się ukręciła - ale mniejsza z tym.
robię skrzynke i znowu inna koncepcja montażu wewnątrz się pojawia - trudno to opisać zresztą pewnie wyjdzie jeszcze inaczej. Nabyłem głośnik szerokopasmowy od siakiegoś telewizora w kształcie elipsy - ma do tego 97dB a więc będzie wystarczająco głośny. Dziś jak wyschnie skrzynka zamontuję wszystko w środku.
15 lutego
prace ze skrzynką się przeciągnęły - tu kolejna uwaga: Wielbiciele kąta prostego 90stopni powinni nabyć nowe kawałki sklejki. Skrzynka wykonana z 25 letnich półek ma kąty proste o zupełnie innych wartościach to wymusza inną technologię skręcania takiej skrzynki. Skręcamy w taki sposób by pozostały wystające o 1-2mm kawałki i już gotową skrzynkę szlifujemy - najlepiej szlifierką oscylacyjną. Takie indywidualne pasowanie daje wystarczająco dobry efekt.
21 lutego
no cóż sporo obowiązków, ale codziennie pomalutku naprzód - są już wszystkie otwory w maskownicy na potencjometry. Żeby było równo trzeba wiercić mniejszym wiertłem i rozpiłowywać iglakiem - kto ma wiertarkę kolumnową nie musi zamontowałem też trafo sieciowe - może dziś się uda zrobić coś więcej?
27 lutego
powolutku i do tego pierwsze problemy - na stronie ogólnej zadałem pytanie o okablowanie gniazd wejściowych i kondensator - kto wie niech poratuje. Zamontowałem potencjometry gniazda i przełączniki, wzmocniłem skrzynkę, zacząłem kablowanie Do montażu oprócz wkrętów i śrubek przydaje się pistolet klejowy Uciążliwe jest wlutowywanie na płytki ekranowanych kabli - są sztywne a środkowa żyła składa się z kilku nitek kt lubią się rwać - tak więc 2 przełączniki będą poł skrętką a tylko ten najdalszy będzie poł ekranem.