Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNAPĘD COMBO-DVD DZIAŁA CD/RW NIE...
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam.Mam taki problem dostałem napęd combo 2 letni firmy LG pare danych:zapis CD-R 52X zapis CD-RW 32X ODCZYT CD 52X ODCZYT DVD 16X io mój problem polega na tym ze dvd działa idealnie ale jak chce zeby napęd odczytał mi cd lub nagral cd nie da rady albo isę bardzo długo męczy i kompa mi zawiesza albo w ogóle nei odczytuje.Rozkreciłem napęd poczyściłem laser i cały napęd,regulowałem napiecie lasera i za kazdą regulacja było to samo.Nie ma na płytkach drukownaych jakichs przypaleń lub braków.Moje pytanei brzmi:co moze być tego przyczyna i czy moge to naprwaić(beż serwisu i dodatkowych opłat?)Z góry dzięki za odpowiedź.
Można jeszcze sprubować z flashować napęd, czyli wgrać nowe opragromowanie firmware (czy tak jakoś). Powinno być ono dostępne na stronie producenta, napęd tak już raczej nie ma gwarancji więc można sprubować nie obawiając się o stratę gwarancji. Osobiście jeszcze tego nie robiłem ale słyszałem, iż się da. Jeśli soft będzie nowszy od aktualnego to napęd może zacząć czynać więcej formatów płytek (np. DWD-R, DWD+RW....[niewiem jakie są płytki bo nie mam DVD]).