Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jedna Cyfra+ na dwa-trzy TV (jak to zrobić? )

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Jedna Cyfra+ na dwa-trzy TV (jak to zrobić? )

Postautor: end » 20 sty 2006, o 15:53

Witam, chciałbym zapytać bardziej doświadczonych ludzi w tym temacie.
Jak zrobić by sygnał z dekodera cyfry+ rozdzielić na dwa lub trzy TV w takiej konfiguracji, że wszyscy oglądają to samo.
Czytałem o spliterach ale nie wiem dokładnie jak to zrobić i czy w ogóle się da, bo z tego co widzę w dekoderze cyfry jest tylko wyj. EURO SCART na TV i Video.
Proszę o porady w tej sprawie, moja sąsiadka chciała sobie w domu podzielić cyfrę na trzy TV i zapytała mnie o to a ja sam nie wiem :(
Chodzi o jak najtańszy koszt wykonania tego rozdzielacza (jeśli w ogóle się da)
Widziałem na allegro jakieś urządzonka ale ceny są bardzo wysokie.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 21 sty 2006, o 15:39

Te wszystkie (?) urzadzonka na allegro to wlasnie splitery. Nie posiadam teraz zadnej dokumentacji, ale przejdz sie po forach dvb, a znajdziesz zarowno schematy jak i oprogramowanie do uC.

Spliter sluzy jednak do rozdzielenia sygnalu z 1 karty abonamentowej, na kilka (nascie/set*) ) tunerow. A wiec umozliwia ogladanie na roznych telewizorach roznych programow. Wymaga jednak zestawienia 1TV = 1 tuner + 1 konwerter. A wiec niezbyt tanio.

W Twoim przypadku sprobowal bym poprostu wykozystac wszystkie dostepne wyjscia tunera, albo ostatecznie (nie wiem, nie probowalem tego i nie jestem pewien ze to wytrzyma) zrobic zlodziejke euro, komunikacja jest jednokierunkowa, a wiec pozostaje tylko wydajnosc zlacza sprawdzic...

*) slyszalem o rozwiazaniu gdzie do rozsylania sygnalu z karty wykozystana zaprojektowany w tym celu server + setki terminali podlaczonych do tunerow, polaczonych z wykozystaniem okablowania sieci ethernet. Dokuczliwe okazaly sie jedynie pewne opoznienia, ale setki ludzi kozystalo z 1 abonamentu. Jest to legalne tak dlugo, jak dlugo nie udostepniasz tego poza lokal, oraz nie czerpiesz z tego zyskow. Oczywiscie publiczne odtwarzanie rowniez odpada.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 23 sty 2006, o 14:20

W takim razie można sróbowac tylko tego "złodziejskiego euro" 8)
Zobaczymy jak to będzie się sprawowało.
Tzn. mam zamiar kupić kabel chinch jakiś lepszej jakości (ekranowany itp.) i wlutować się w złącze EURO.
Zobaczymy jaki to da efekt i mam nadzieję, że się uda. :)
Dzięki Pajączek za odp.
Pozdr.

ROM
-
-

Postautor: ROM » 24 sty 2006, o 01:03

Jeśli znajduje się tam jeszcze VCR, to sygnałem AV możesz wejść do magnetowidu, (ustawionego na AV) a ten wypuszcza sygnał w.cz ok 30 kanału :).Teraz to już bez problemu rozprowadzimy sygnał...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 25 sty 2006, o 14:03

Gdzieś już czytałem o takim rozwiązaniu ale magnetowid ktory ma sąsiadka jest jakiś dziwny albo ja nie umiem go obsługiwać.
No nic, spróbuję jeszcze raz z tym magnetowidem a jak nie to zostaje tylko (najtaniej) "złodziejskie euro" .

ROM
-
-

Postautor: ROM » 25 sty 2006, o 22:32

Magetowid w stan AV, zazwyczaj ustawisz cofając się wstecz z 1 programu.

ksiks
-
-

Postautor: ksiks » 3 lut 2006, o 12:01

W sprzedazy sa modulatory cena ok 50pln. wchodzisz sygnalem av z c+ a wychodzisz po wcz w kan25-42. dalej rozgalezniki kablem do nastepnychTV.
Pozdrawiam

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”