Witam Was
mam znowu pytanie dotyczace tego nieszczesnego zamka, a w zasadzie nie pytanie, a prosbe. Mianowicie szukam prostych schematow/ukladow zamkow, co znaczy prostych - to znaczy, ze np cala filozofia opiera sie na zamknieciu obwodu poprzez wcisniecie odpowiednich przyciskow, ktore zamkna obwod. Lub tez jakis prostych przerzutnikow, ktore spelniaja role zamka.
Tak wiec zwracam sie do Szanownego grona poraz drugi
pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięzamek szyfrowy odslona 2
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Nie wiem tak szczerze czy jakieś tu trzeba skomplikowane schematy. Wg mnie to najlepiej(może najłatwiej) zrobić takie cos na procesorze. Procesor bedzie porównywać ciąg znaków, który wprowadzasz z klawiatury i porównywać do zapisanego kodu, jak sie zgadza to jeden port ustala na np stan wysoki(i tym uruchamia przekaźnik), jak nie to zapala diode, ze źle i czeka na nowe wprowadzenie. Problem nie jest w schemacie tylko programie na procesror. Robienie na elementach dyskretnych mija sie z celem.
zgadzam sie z Toba, ze zamek mozna oprzec na prcesorze czy chocby na liczniku pierscieniowym i fizycznie ustalic kod... problem polega na tym, ze prowadzacy zazyczyl sobie pelna specyfikacje takiego zamka, ozn. to, ze jezeli skorzystalbytm z jakiegos rozwiazania opartego na procesorze, to to rozwiazanie bedzie musialo byc poparte np schematem ideowym takiego zamka - to namiast skazalo by mnie na odpowiedzi tego typu - dlaczego Pan w tym miejscu uzyl rezystora i dlaczego uzyl pan rezystora 1k, a nie 2k - ja nie umialbym na to pytanie niestety odpowiedziec. Dlatego szukam takich bardzo prostych rozwiazan - mozna powiedziec lopatologicznychNie wiem tak szczerze czy jakieś tu trzeba skomplikowane schematy. Wg mnie to najlepiej(może najłatwiej) zrobić takie cos na procesorze.
-
- -
- Kontaktowanie: