Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

MSCONFIG.EXE w 98SE

czarutek
MSCONFIG.EXE w 98SE

Postautor: czarutek » 9 gru 2005, o 19:40

Czy wie ktoś może ki czort dubluje niektóre zadania i jak się tego pozbyć gdzieś głębiej, nie przez odhaczenie?
I co to za zadanie bez opisu jest... :?
Załączniki
msconfig.jpg

petersz
-
-

Postautor: petersz » 9 gru 2005, o 20:00

Proponuję użyć programu EasyCleaner - http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm
Po uruchomieniu jest opcja "Start" i w niej mamy podgląd do wszystkich uruchamianych procesów przy starcie systemu. Można je również całkiem usunąć z rejestru, chyba oto Panu chodziło :). Co do tej "pustej" opcji, to nie mam pojęcia co to może być - jeszcze się z czymś takim nie spodkałem; ale nie ma się co dziwić, przecież to jest WINDOWS, nie zapominajmy o tym :D.

Pozdrawaiam!

czarutek

Postautor: czarutek » 9 gru 2005, o 22:20

Trochę Nortonem, trochę EasyCleanerem... I chyba wyczyściłem.
Dzięki!
Załączniki
msconfig.jpg

petersz
-
-

Postautor: petersz » 1 lut 2006, o 19:58

I odświeżam temat, bo mam pytanko :). EasyCleaner usunął niby wpisy które są widoczne w 'msconfig' -> [autorun], ale i tak one się tam wyświetlają - tyle, że odznaczone. I teraz właśnie jak całkiem usunąć te wpisy, żeby nie było ich nawet widać w msconfg? Próbowałem znaleźć w rejestrze, ale nie udało się :/.

Pozdr.

czarutek

Postautor: czarutek » 1 lut 2006, o 20:59

Jeśli widzisz ścieżkę, zmień na przykład nazwę programu - wtedy EasyCleaner powinien wyciąć wszystko.
W sumie już dokładnie nie pamiętam, jak z tym walczyłem... :(

petersz
-
-

Postautor: petersz » 17 lut 2006, o 11:18

Witam! Przede wszystkim - sorry, że nie odpisywałem :/. Chyba nie zrozumieliśmy się do końca... Chodzi mi o to, aby całkiem usunąć te wpisy programów autostartu, a nie tylko je odznaczyć. Patrzcie - w EasyClanerze niby usunąłem zbędne wpisy, jednak w "msconfig" dalej wszystko jest widoczne i chodzi mi o to, aby całkiem je usunąć... Skanowanie rejestru i usówanie zbędnkych kluczy nie pomaga, a nie wiem już jak do tego podejść...

Pozdr.

[ Dodano: 17-02-2006, 10:40 ]
HA! Pierwsze co, jak wysłałem tegoż posta, mój mózg zaczął pracować i wpadłem na trop... :idea:.

Oto jak sobię z tym poradzić: aby usunąć to, co jest widoczne w "msconfig" -> [Autostart] należy udać się do edytora rejestru i tam wejść w HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run-. Tutaj są wszystkie odznaczone w msconfig wpisy, teraz wystarczy je usunąć (oprócz "(Domyślna)"). Te wpisy, które są zaznaczone w "msconfig", znajdują się w Run.

Dodam, że przy okazji dowiedziałem się kilku ciekawych żeczy - np. znalazłem kod instalacyjny mojego systemu, albo na kogo jest zarejestrowany... :D

Pozdr.

P.S.
To był opis pod Windows'a 98 (i pewnie 95 oraz ME :P), ale na Windowsie XP (i zapewne 2000, NT?) jest to chyba troszeczkę inaczej. Nie zagłębiałem się jeszcze dogłębnie :wink:, ale postaram się dojść do tego i napiszę jak mi się uda 8).
Załączniki
po akcji.gif
po akcji.gif (9.13KiB)Przejrzano 2055 razy
msconfig.gif
msconfig.gif (11.61KiB)Przejrzano 2063 razy
easyclaner.gif

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”