witam,
czy ktos sie bawil komunikacja w delphi z uzyciem etehrnetu ? jaki do tego potrzebny jest komponent?
czy bylby jakis ukladzik ktory symulowalby polaczenie i przez delphi odczytywalbym ramke ? Zamiast symulowanego urzaddzenia bedzie pozniej uklad eletroniczny, jaki jeszcze nie wiem. Chodzi o przetestowanie polaczenia i ewentualne zestawienie polaczenia.
z gory dziekuje
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięetehrnet delphi
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: etehrnet delphi
To zależy co chcesz uzyskać. Generalnie przejrzyj zakładkę "FastNet'. Co do urządzenia, to może popatrz na http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... y&ceid=124witam,
czy ktos sie bawil komunikacja w delphi z uzyciem etehrnetu ? jaki do tego potrzebny jest komponent?
czy bylby jakis ukladzik ktory symulowalby polaczenie i przez delphi odczytywalbym ramke ? Zamiast symulowanego urzaddzenia bedzie pozniej uklad eletroniczny, jaki jeszcze nie wiem. Chodzi o przetestowanie polaczenia i ewentualne zestawienie polaczenia.
z gory dziekuje
witam ponownie,
dzieki za podany link przyda sie ale w pozniejszym etapie
napisze wiecej o co mi chodzi:
potrzebuje zestawic polaczenie jednego prgramu z drugim
-jeden moze to byc dowolna aplikacja dzialajaca pod XP w ktorej bedzie mozna zadac jakies IP, port
-drugi programik w delphi ( tu nie chodzi juz o gotowe rozwiazanie bo nie ma tak latwo ) ktory bedzie sie komunikowal z pierwszym programem i wyciagal z nigo zadane parametry, w przyszlosci ten wirtualny programik zastapi jakies urzadzonko elektroniczne ktore bedzie generowalo wlasnie IP czy numer portu
wyczytalem cos o module INDY w delphi moze tym sie posluzyc? moze jakies przyklady?
pozdrawiam
dzieki za podany link przyda sie ale w pozniejszym etapie
napisze wiecej o co mi chodzi:
potrzebuje zestawic polaczenie jednego prgramu z drugim
-jeden moze to byc dowolna aplikacja dzialajaca pod XP w ktorej bedzie mozna zadac jakies IP, port
-drugi programik w delphi ( tu nie chodzi juz o gotowe rozwiazanie bo nie ma tak latwo ) ktory bedzie sie komunikowal z pierwszym programem i wyciagal z nigo zadane parametry, w przyszlosci ten wirtualny programik zastapi jakies urzadzonko elektroniczne ktore bedzie generowalo wlasnie IP czy numer portu
wyczytalem cos o module INDY w delphi moze tym sie posluzyc? moze jakies przyklady?
pozdrawiam
Może być i Indy. Masz kilka różnych przykładów w http://www.edw.com.pl/n0003/indy.zip
Plik będzie wystawiony przez 3 dni, więc musisz go zaabrać.
Plik będzie wystawiony przez 3 dni, więc musisz go zaabrać.
zaineterowany tym tematem
Witaj Plastik
Sam jestem zainteresowany tym zagadnieniem. Stąd moja prośba, jeśli będziesz miał jakieś rozwiązania byłbym wdzięczny o jakieś informację.
Pozdrawiam
Sam jestem zainteresowany tym zagadnieniem. Stąd moja prośba, jeśli będziesz miał jakieś rozwiązania byłbym wdzięczny o jakieś informację.
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: zaineterowany tym tematem
CześćWitaj Plastik
Pozdrawiam
Np. najprostsze wypróbowanie socketów Indy10 w komunikatach tekstowych:
Kod: Zaznacz cały
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
// połączenie-rozłączenie klienta
if IdTCPClient1.Connected then IdTCPClient1.Disconnect else
IdTCPClient1.Connect;
end;
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
IdTCPServer1.Active:=True;
end;
procedure TForm1.IdTCPServer1Connect(AContext: TIdContext);
begin
// akcja serwera przy wykryciu podłączenia klienta
SynEdit1.Lines.Add('Klient dał głos');
end;
procedure TForm1.IdTCPServer1Disconnect(AContext: TIdContext);
begin
// akcja serwera przy rozłączeniu klienta
SynEdit1.Lines.Add('Klient sobie poszedł');
end;
procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
begin
// wysłanie tekstu przez klienta
if IdTCPClient1.Connected then
IdTCPClient1.IOHandler.WriteLn('Jestem klient');
end;
procedure TForm1.IdTCPServer1Execute(AContext: TIdContext);
begin
// odbiór tekstu po stronie serwera
SynEdit1.Lines.Add(AContext.Connection.IOHandler.ReadLn);
end;
no i jakiś wspólny port np. 35000
Albo wziąć gotowe delphiane komponenty TServerSocket / TClientSocket
- być może mają bardziej kompletny help.
Pozdrowienia Jurek S.