Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAKAI AM-U02
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Może ktoś ma takie cud?? Bo ja posiadam dwie końcówki mocy, na każdej dwa kondensatory 6800uF, oddzielnie zasilanie dla każdej końcówki. Wzmacniacz ma ok 40watt na kanał. Czy to normalne, że przy ustawieniu głośności na 4(w skali 10) wyświętla się CLIPPING(odcięcie). Może zmienić bezpieczniki na większe( orginalnie siedzą 1,25A po dwa na końcówkę) np: na 1,5 lub 1,75A? Wiem, że taka zmiana może doprowadzić do tego, że zamiast bezpiecznika to spali się coś w układzie.
Chyba mniej więcej naszkicowałem problem, mam nadzieję, że coś doradzicie.
Pozdrawiam
Chyba mniej więcej naszkicowałem problem, mam nadzieję, że coś doradzicie.
Pozdrawiam
A ja chętnie dowiedziałbym się, co masz podłączone do wyjścia. Może masz niedopasowaną impedancję? Kilka głośników 4Ohm podłączonych równolegle? Może to układ przeciwprzeciążeniowy odłącza ci sprzęt? Spróbuj odpalić wzmacniacz z odłączonymi głośnikami, i sprawdź co się wtedy dzieje. (Pewnie wyświetli się napis "NO SPEAKERS" )
Jeśli masz możliwośc to podłącz inne kolumny (najlepiej na 8R) i zobacz jak zachowa się wzmacniacz...
Jeśli tak samo, to zmierzysz napięcia zasilacza stopni końcowych (na włączonym) i stopniowo będziesz dawał głośniej i obserwował zmianę napiec (jesli takowa w ogóle występuje).
Jeśli tak samo, to zmierzysz napięcia zasilacza stopni końcowych (na włączonym) i stopniowo będziesz dawał głośniej i obserwował zmianę napiec (jesli takowa w ogóle występuje).
Ostatnio zmieniony 11 lut 2006, o 15:42 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.
radiator nie grzeje się nadmiernie. Na razie czekam na miernik... i jakoś doczekać się nie mogę dlatego zwlekam z napisaniem. Podaje link do aukcji gdzie opisany jest ten wzmacniacz i co dziwne na każdym zdjęciu pali się czerwona lampka. Wydaje mi się, że ona ma wskazywać przesterowanie, a nie tak jak u mnie, że zaraz trzeba będzie wymienić bezpieczniki. Sam wysnułem pewną teze, może jest prąd na radiatorze i wraz z wysterowaniem wzrasta i może łączy się z masą dając zwarcie i pali bezpieczniki... Jakoś teraz nie chce mi się zaglądać, może wystarczy odizolować końcówkę od radiatora
http://allegro.pl/show_item.php?item=86 ... s%C5%82any.
http://allegro.pl/show_item.php?item=86 ... s%C5%82any.