Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięStabilne źródło światła
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Poszukuję schematu lub chociaż podpowiedzi jak zrobić bardzo stabilne źródło światła z diodą led.
Mówiąc stabilne mam na myśli natężenie światła. Dokładność 0,02%
Mówiąc stabilne mam na myśli natężenie światła. Dokładność 0,02%
Kwestia zabezpieczenia przed promieniowaniem z zewnątrz tutaj nie wchodzi w rachubę, całość jest szczelnie zamknięta. Jeżeli chodzi o laser to też nie ma mowy to musi być tylko ta dioda którą zastosowałem. Tak się zastanawiam czy dioda może płynąć w czasie tzn. mam ciągle taki sam prąd (w zakresie dopuszczalnego błędu, a naweet nieco poniżej), napięcie tak jak napisałem jest określone przez źródło referencyjne + wzmacniacz nieodwracający z pewnym ustalonym wzmocnieniem ok. 1.2x napięcie jest stabilne. A na wyjściu z przetwornika mam dosyć duże błędy. Dodam że przetwornik jest sprawny i po podaniu na wejście stałego (stabilnego) napięcia wynik jest poprawny. Jako detektora używam TSL250 sygnał z wyjścia na filtr dolnoprzepustowy RC i na wejście do przetwornika.
Jeżeli chodzi o dokładność to w tej chwili mam ok. 6x większy błąd od zakładanego (0,02%)
Jeżeli chodzi o dokładność to w tej chwili mam ok. 6x większy błąd od zakładanego (0,02%)
Dioda oczywiście nie tylko moze, ale płynie w czasie. Ale nei jest to gwałtowne zjawisko (oczywiście w zakresie prądów dopuszczalnych)
jaki zastosowałes przetwornik A/C? Czy te dwa LSB miesci sie w granicy jego błędu, bo moze to nei dioda Ci pulsuje swiatłem, tylko przetwornik wprowadza błedy. Wogóle to sugeruje robienie kilku (kilkunastu) pomiarów i obliczanei sredniej. Możesz nawet pokusic sie o odrzucanei błędów grubych. no chyba, ze specyfika ukladu na to nei pozwala.
jaki zastosowałes przetwornik A/C? Czy te dwa LSB miesci sie w granicy jego błędu, bo moze to nei dioda Ci pulsuje swiatłem, tylko przetwornik wprowadza błedy. Wogóle to sugeruje robienie kilku (kilkunastu) pomiarów i obliczanei sredniej. Możesz nawet pokusic sie o odrzucanei błędów grubych. no chyba, ze specyfika ukladu na to nei pozwala.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Witam,
A co ze stabilnoscia termiczna ? Jasnosc jest proporcjonalna do pradu , prad diody natomist ~exp(Vd/Vt) (dla mniej wtajemniczonych Vd - napiecie na diodzie, Vt - napiecie termincze), Vt ~T . Prad plynacy przez strukture diody oczywiscie bedzie ją rozgrzewał. Mysle ze aby uzyskac stabilne swiatlo trzeba by zadbac o stabilna temperature. W laserach do stabilizacji mocy zazwyczaj wykorzystuje sie sprzezenie optyczne (z fotodioda) + ewentualnie bezpieczniki termiczne.
A co ze stabilnoscia termiczna ? Jasnosc jest proporcjonalna do pradu , prad diody natomist ~exp(Vd/Vt) (dla mniej wtajemniczonych Vd - napiecie na diodzie, Vt - napiecie termincze), Vt ~T . Prad plynacy przez strukture diody oczywiscie bedzie ją rozgrzewał. Mysle ze aby uzyskac stabilne swiatlo trzeba by zadbac o stabilna temperature. W laserach do stabilizacji mocy zazwyczaj wykorzystuje sie sprzezenie optyczne (z fotodioda) + ewentualnie bezpieczniki termiczne.
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Dioda LED (ta o której mowa) pracuje w temperaturze 37C +- 0.5C i przez pewien czas rzeczywiście natężenie światła się trochę zmienia, natomiast po tym czasie średnia długo okresowa jest stosunkowo stabilna po zastosowaniu układu REF102 + wzmacniacz operacyjny, to już wystarcza, oczywiście zawsze mogło by być lepiej.
Więc tak:
Wykonałem przetwornik napięcie - prąd, jako wzorzec napięcia dałem wyskokostabilny układ referencyjny, napięcie z podzielnika jest podawane na dodatnie wejście wzmacniacza operacyjnego.
Wyjście wzmacniacza jest połączone z bazą tranzystora BC548, a właściwie to z dwoma takimi tranzysotorami pracującymi w układzie Darlingtona. Emiter drugiego stopnia jest połączony z ujemnym wejściem wzmacniacza operacyjnego, oraz przez rezystor ustalający 240Om z masą.
Pomiędzy kolektorem a zasilaniem układu podpięta jest dioda LED.
Natomiast problem wygląda tak:
Cały czas natężenie światła płynie poziom zmienności to ok. 0,3% czyli za dużo jak na moje wymagania czy
ktoś wie dlaczego się tak dzieje?
Wykonałem przetwornik napięcie - prąd, jako wzorzec napięcia dałem wyskokostabilny układ referencyjny, napięcie z podzielnika jest podawane na dodatnie wejście wzmacniacza operacyjnego.
Wyjście wzmacniacza jest połączone z bazą tranzystora BC548, a właściwie to z dwoma takimi tranzysotorami pracującymi w układzie Darlingtona. Emiter drugiego stopnia jest połączony z ujemnym wejściem wzmacniacza operacyjnego, oraz przez rezystor ustalający 240Om z masą.
Pomiędzy kolektorem a zasilaniem układu podpięta jest dioda LED.
Natomiast problem wygląda tak:
Cały czas natężenie światła płynie poziom zmienności to ok. 0,3% czyli za dużo jak na moje wymagania czy
ktoś wie dlaczego się tak dzieje?