Na samym początku chciałbym stwierdzić że jestem zielony w sprawach elektroniki. Mam dużą kolumnę to znaczy samą skrzynie i chciałbym zainstalować w niej wzmacniacz firmy matronix model WST300TP widoczny na stronce http://matronix.pl/?cmd=WST300TP i chce do niego podłączyć zwrotnice a następnie od niej 2 głośniki niskotonowe 30cm, 1 głośnik średniotonowy 30cm i 2 głośniki wysokotonowe 10 cm. Wzmacniacz ma 300W i nie wiem jakie głośniki o jakiej mocy i jakiej impedancji podłączyć aby uzyskać najlepszy efekt. Nie wiem jeszcze jaką zwrotnicę mam podłączyś w takim zestawie. Ogólnie chciałem żebi każdy rodzaj głośników miał osobną regulację.
Chodzi mi o to czy do zwrotnicy trójdrożnej 8ohm mogę podłączyć głośniki: 2x4ohm (równolegle), 2x4ohm (równolegle) i jeszcze głośnik 4ohm.
Można tak czy nie??????????
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDobór odpowiednich głośników
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
Witam! Chyba nie przeczytałeś tej oferty do końca, piszą, że wzmacniacz posiada wbudowany filtr dolno przepustowy i w tym wypadku nie jest Ci potrzebna zwrotnica do niego. Co do głośników to powinieneś podejść z mocą dwa razy większą niż daje wzmacniacz, a to tylko po to żeby nie uszkodzić tych głośników? Wzmacniacz wygląda na solidny, ale szkoda, że nie podali, z jakim napięciem powinno się do niego podejść, w tedy od razu było by wiadomo ile to faktycznie ma mocy. Jedynie, co mi się bardzo nie podoba, to reklamowanie i robienie jawnie ludzi w konia, reklamując, jaki to maksymalny prąd może popłynąć przez te tranzystory, a w rzeczywistości to jest najmniej ważne, ponieważ przez jeden tranzystor tak i tak, nie popłynie więcej jak 2A, ważne natomiast jest, z jaką łączną moc strat mają te tranzystory i to jest najważniejsze, ale tego nie podają, tak samo jak napięcia zasilania, dla czego, czy coś mają do ukrycia? Widocznie tak! I choć by tylko dla tego, to bym tego nie kupił.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Dobra. Ten wzmacniacz kosztuje 330zł a w takiej cenie coś sprawdzonego. Nie znam sie kompletnie na elektronice ale mam w domu kolumnę z trzema 30 cm otworami i dwoma 7 cm i pomyślałem że zrobie kolumnę basową. Chciałem zamontować 2 niskotonowe 1 średnio i 2 wysoko. Kontaktowałem sie z tą firmą i oni powiedzieli że do tego zestawu muszę dokupić jeszcze zwrotnice. Jaki zestaw powinienem w tej kolumnie zainstalować? Mogłbyś podać wartości mocy głośników bo impedancje obliczam ze wzoru R=R1+R2 dla połonczeń szeregowych a dla równoległych R=R1*R2/R1+R2.
-
- -
- Kontaktowanie: