Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj si꣹czenie zasilaczy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam!
Mam takie pytanie dość amatorskie
czy mozna połączyć dwa identyczne zasilacze w jeden tzn.
potrzebuje 24V zasilacz do końcóki mocy
ale problem polega na tym że nie moge znaleźć w swoich szpagałach takei9go zasilacza
tymczasowo chciałbym podłaćzyć to do czego kolowiek zeby sprawdzic funkcjonowanie.
czy jezeli zrobie tak jak w bateriach czyli plus do minusa minus do plusa to osiagne moje 24V??
Oczywiście mam dwa identyczne dosłownie nie tylko parametramui marka model wszystko 12V
Pozdrawiam.
Michał M.
Mam takie pytanie dość amatorskie
czy mozna połączyć dwa identyczne zasilacze w jeden tzn.
potrzebuje 24V zasilacz do końcóki mocy
ale problem polega na tym że nie moge znaleźć w swoich szpagałach takei9go zasilacza
tymczasowo chciałbym podłaćzyć to do czego kolowiek zeby sprawdzic funkcjonowanie.
czy jezeli zrobie tak jak w bateriach czyli plus do minusa minus do plusa to osiagne moje 24V??
Oczywiście mam dwa identyczne dosłownie nie tylko parametramui marka model wszystko 12V
Pozdrawiam.
Michał M.
Porownaj to do swiatla zasilanego z torpeda w rowerze jesli masz duza predkosc to swiatlo sieci jasno i ronomiernie. Jesli wolno to przygasa i jest slabiutkie. Malej mocy zasilacz -> slabe swiatlo. Wyzsze napiecie (duzy kondensotor filtrujacy) -> stabilna praca )* napiecie oczywiscie w zakresie pracy koncowki
* czepiac sie szczegolow
* czepiac sie szczegolow
Generalnie mówiąc jeżeli masz końcówkę o dość dużej mocy i solidne mocowo kolumny to wskazane jest aby kondensatory w zasilaczu miału jak największą pojemność. Związane jest to z oddawaniem dużej mocy w impulsie przez głośniki niskotonowe...
Gdyby te kondensatory były małej pojemnści przy głośniejszej muzyce po prostu brakłoby zasilaczowi wydajności prądowej. Nie byłby w stanie poprawnie wysterować głośników niskotonowych przy dużych mocach wyjściowych.
Jeżeli chodzi o wzmacniacze 10-30W to nie ma sensu pakować aż tak ogromnych pojemności. Nie zaszkodzi.... ale też nie pomoże.
Gdyby te kondensatory były małej pojemnści przy głośniejszej muzyce po prostu brakłoby zasilaczowi wydajności prądowej. Nie byłby w stanie poprawnie wysterować głośników niskotonowych przy dużych mocach wyjściowych.
Jeżeli chodzi o wzmacniacze 10-30W to nie ma sensu pakować aż tak ogromnych pojemności. Nie zaszkodzi.... ale też nie pomoże.