Chciałbym zrobić właśnie takie urządzenie pomocne przy pomiarach głośników, kolumn. Wiem że był taki kit w EP ale nie mam źródeł do tego.
Czy ma ktoś coś takiego w swoim archiwum?
[ Dodano: 03-10-2005, 21:39 ]
Dostałem od Waldka z forum ten artykuł.... jak ktoś jest zainteresowany to w załączniku....
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMiernik natężenie dźwięku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
- Załączniki
-
- sonometr.rar
- (204.68KiB)Pobrany 161 razy
-
- -
Witam! Na upartego, to można bardzo prosto to zrobić wykorzystując jakiś przedwzmacniacz, potem tylko napięcie wyprostujesz i wstawisz większy wskaźnik wychyłowy i powinno pokazywać, problem jest tylko w kalibracji i odczycie, działać to będzie, ale nie będziesz wiedział ile tych decybeli w rzeczywistości jest, taki dobry i dokładny przyrząd kosztuje w granicach 3000zł.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- -
-
- -
- Kontaktowanie:
Może i tak, ale mnie interesuje taki sposób pomiaru że do gotowych dwu- albo trójdrożnych kolumn podpinam generator (oczywiście przez wzmacniacz ) i podaję ze stałym poziomem !!! pasmo np. 40Hz do 15kHz.... za zwyczaj sprawdza się głośnik pod generatorem, przy jakiejś stałej częstotliwości...
I teraz dopiero miernikiem widzę na jakich częstotliwościach są dziury bądź podbicia a wszystko po to żeby kolumna (nie głośnik) miała możliwie płaską charakterystykę przenoszenia częstotliwości..... czyli zmierzamy do ideału...