Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Instalacja TV

piotrekxxx
-
-
Kontaktowanie:
Instalacja TV

Postautor: piotrekxxx » 8 sie 2005, o 08:32

WItam mieszkam w domku jednorodzinnym i na dachu mam pare anten i teraz TV4 i TVN śnieżą mi :( z dachu na strych schodzą 4 przewody i tak jak wyjąłem pierwszy z takiej skrzyneczki to miałem wszystko włożyłem go wyjąłem 2 zniknęła mi TVP 2 i śnieżył polsat włożyłem wyjąłem 3 nie było TVP1 włożyłem i wyjąłem 4 nie było TV3 TV4 i polsat śnieżył jak do tego wyjąłem 1 kabel polsat zrobił się dobry a TVN zaczął śnieżyć i moje pytanie który kabel jest na TVN skoro jak wyciągam 1 sam to TVN jest taki jak był a jak wyciągam 1 z 4 to już śnieży :?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 8 sie 2005, o 13:03

Jejq... masz ich tylko 4, szkoda bo juz sie robil fajny galimatias. Poeksperymentuj jeszcze troche, ale z tego co opisales (i jesli ja to dobrze zrozumialem, co wcale nie jest pewne :572: ) to najlepsze ustawienie masz chyba tylko bez przew nr 1.

Jak chcesz poczytac o instalacjach antenowych to odwiedz strone dipola.

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 8 sie 2005, o 15:07

Rozbież każby i połącz na nowo nie kable tylko sygnały tzn. dekoder ustaw na polsat z sumuj do niego te sygnałt kture go dają i tak samo z każdym innym sygnałem (ten dekoder to filtr pasmowo przepustowa o szarokości ok. 0.5Mhz - 1Mhz na częstotliwość programu) potem je wszystkie zsumuj tzn polsat na 1 ma pół sygnału i na 2 ma pół stgnału tyle że na 3 i 4 ma całe zakłucenia to daje to zakłucenia.

Albo wytresuj tak uC abu miał 4 wy do sterowania przekażnikami, we z odb podczerwieni aby na 1 dawał tvp1 czyli wszystkie przekaźniki na 2 dawał tvp2 czyli te 2 co trzeba itp. acha żeby 1 do 9 czy ile ich tam masz było zmienną od 1 do 9 czyli przy 0 dawało 9 a przy 10 dawało 1 i po odebraniu przez podczerwień odczekało ok 0.5s.

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 8 sie 2005, o 20:57

Albo wytresuj tak uC abu miał 4 wy...
Kolego M@rku.... nasz przyjaciel piotrekxxx nie bardzo moze wtyknac sobie kabelka do dziurki a ty karzesz mu <wytresowac> procka??? :D

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 9 sie 2005, o 10:27

No rzeczywiście problem ale program mu mogę napisać a za drobną opłatą zmontuje urządzenie z zaprogramowanym uC (koszty elementów) a jak ma dostęp do PC (ma bo napisał posta) to może zaprogramować '2313 bo to tylko LTP potrzebny.

ROM
-
-

Postautor: ROM » 9 sie 2005, o 22:56

...a jak ma dostęp do PC (ma bo napisał posta)
Może pisał w kawiarence, albo u kolegi... :) ? .

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 10 sie 2005, o 11:55

To niech zrobi przełącznik obrotowy i odpowiednio przez diody i po sprawie.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 10 sie 2005, o 21:55

:) :arrow: M@rek jaka jest roznica miedzy kims kto mowi to co wie a tym co wie co mowi? Prosze przeczytaj to co piszesz i sie nad tym zastanow :wink:
:D

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 11 sie 2005, o 09:54

Niech zrobi prostą krosownicę z diodami na te kilka wejść i 4 wyjścia, do we podłączy przełącznik wielopozycyjny a do wy 4 przekaźniki tylko wtedy może zrezygnować z zmieniania programów pilotem bo i tak trzeba wstać aby zmienić anteny przełącznikiem.
Dzięki ACeK, bardzo przepraszam za nieczytelną formę wypowiedzi :oops: .[/fade]

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”