Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

kopiowanie zabezpieczonego GAL'a. czy to jest możliwe????

tomek27
-
-
kopiowanie zabezpieczonego GAL'a. czy to jest możliwe????

Postautor: tomek27 » 6 sie 2005, o 14:08

Czy ktoś ma jakiś sposób na skopiowanie zabezpieczonego GAL'a ? Czy to jest wogóle możliwe? Mam problem, bo nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie jak funkcjonuje ten GAL, więc nie mogę napisać go na nowo. Czy macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 6 sie 2005, o 14:57

Zdjąć gurę obudowy znaleść flash i odejżeć go pod mikroskopem - masz kod źrudłowy :mrgreen: .
A tak naprawdę to nie mam pomysłu :(

tomek27
-
-

Postautor: tomek27 » 6 sie 2005, o 21:46

No, no dobre :lol: . Dobra załatwię mikroskop tylko jak się zdejmuje górę w Gal'u :566: (w obudowie DIP) Podobno są tu jakieś "zatrzaski" i przerzutniki i parę innych drobiazgów. Te pierwsze pewnie trzymają obudowę :mrgreen: tylko ich nie mogę znaleźć. Jak już zdejmę górę to reszta pewnie będzie banalnie prosta :P Tylko mam pytanie, czy po zdjęciu góry nic ze środka nie wypadnie, bo potem ciężko jest upchnąć te drobinki. :mrgreen:
Dobra a tak na poważnie to uzbroiłem się w analizator stanów, oscyloskop cyfrowy i przedewszystkim w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co o tym sądzicie. Strata czasu?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 6 sie 2005, o 22:31

:) :arrow: jck :wink:
:D

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 7 sie 2005, o 00:05

Dobra a tak na poważnie to uzbroiłem się w analizator stanów, oscyloskop cyfrowy i przedewszystkim w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co o tym sądzicie. Strata czasu?
W ogólnym przypadku to raczej strata czasu. To, że prześledzisz przebiegi na wyprowadzeniach nie musi z tego wynikać, że poznałeś jego sposób działania. W przypadku układów kombinacyjnych to tak, ale nie ma gwarancji, że zaprogramowany GAL jest tylko kombinacyjny. Jeżeli w GAL'u są używane przerzutniki, to może się tak zdarzyć, że przy tych samych sekwencjach wymuszających uzyskane będą inne wyniki.

Awatar użytkownika
M@rek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: M@rek » 7 sie 2005, o 12:53

co do tego to ciekawe, a z otwarciem obudowy to nie żartowałem tylko we wnętrzu jest struktura krzemowa od kturej odchodzą metalowe ,,włoski'' a żeby je zobaczeć trzeba szlifierką odciąć boki obudowy od jej gury. A i nie zabespieczam nigdy programu bo mogę zawsze go zweryfikować i poco wpisywać bity blokady jak piszę w baskomie i mam zamiar udostępniać muj kod źrudłowy i wynikowy.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”