Czy ktoś ma jakiś sposób na skopiowanie zabezpieczonego GAL'a ? Czy to jest wogóle możliwe? Mam problem, bo nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie jak funkcjonuje ten GAL, więc nie mogę napisać go na nowo. Czy macie jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękopiowanie zabezpieczonego GAL'a. czy to jest możliwe????
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
No, no dobre . Dobra załatwię mikroskop tylko jak się zdejmuje górę w Gal'u (w obudowie DIP) Podobno są tu jakieś "zatrzaski" i przerzutniki i parę innych drobiazgów. Te pierwsze pewnie trzymają obudowę tylko ich nie mogę znaleźć. Jak już zdejmę górę to reszta pewnie będzie banalnie prosta Tylko mam pytanie, czy po zdjęciu góry nic ze środka nie wypadnie, bo potem ciężko jest upchnąć te drobinki.
Dobra a tak na poważnie to uzbroiłem się w analizator stanów, oscyloskop cyfrowy i przedewszystkim w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co o tym sądzicie. Strata czasu?
Dobra a tak na poważnie to uzbroiłem się w analizator stanów, oscyloskop cyfrowy i przedewszystkim w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co o tym sądzicie. Strata czasu?
W ogólnym przypadku to raczej strata czasu. To, że prześledzisz przebiegi na wyprowadzeniach nie musi z tego wynikać, że poznałeś jego sposób działania. W przypadku układów kombinacyjnych to tak, ale nie ma gwarancji, że zaprogramowany GAL jest tylko kombinacyjny. Jeżeli w GAL'u są używane przerzutniki, to może się tak zdarzyć, że przy tych samych sekwencjach wymuszających uzyskane będą inne wyniki.Dobra a tak na poważnie to uzbroiłem się w analizator stanów, oscyloskop cyfrowy i przedewszystkim w cierpliwość i zobaczymy co z tego wyjdzie. Co o tym sądzicie. Strata czasu?
co do tego to ciekawe, a z otwarciem obudowy to nie żartowałem tylko we wnętrzu jest struktura krzemowa od kturej odchodzą metalowe ,,włoski'' a żeby je zobaczeć trzeba szlifierką odciąć boki obudowy od jej gury. A i nie zabespieczam nigdy programu bo mogę zawsze go zweryfikować i poco wpisywać bity blokady jak piszę w baskomie i mam zamiar udostępniać muj kod źrudłowy i wynikowy.