Witam
Jestem tutaj nowy wiec proszę mnie nie beszczac!:)
Mam taki wyswitlacz jak w temacie i chciałbym go podłączyć do kompa( przez port LPT ) i nim sterować, ale za bardzo nie wiem jak go podłączyć:?
Wiem tylko ze potrzebuje on +5v i -22V i przetwórnik do świetlówki
Jeśli ktoś ma schemat jak go podłączyć to był bym bardzo wdzięczny lub cos innego, co by mi pomogło w podłączeniu go i sterowaniu.
PS:o ile wiem to on nie ma własnego kontrolera znaków jest potrzebny (SED 1335) i wtedy będzie można współpracować bezpośrednio z programem LIQUIDLCD i LCD STUDIO
Z góry Dziekuje
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPOMOCY Wyświetlacz graficzny SP14Q002 320x240 HITACHI
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Nie mam gotowej aplikacji ale tu znajdziesz duzo tego co Ci bedzie potrzebne zeby zrobic ja samemu. Bedziesz potrzebowal SED 1335, 10Mhz kwarc i pamiec Ram (Rom)
Tak jak napisales on nie ma swojego generatora znakow ma tylko 4 bitowa magistrale do ktorej mozesz podlaczyc SED 1335 mozesz kupic juz gotowe moduly lub sobie zrobic sam. To wszystko jest w PDF'ach
SP14Q002
SED 1335 tu znajdziesz wiele cennych informacji na temat driverow do LCD polecam cala strone
przyklad uplikacji i przyporzadkowanie pinow do roznych LCD
stronka o soft
BTW czy ktos wie co sie dzieje z nasza dzielna tasza?
Tak jak napisales on nie ma swojego generatora znakow ma tylko 4 bitowa magistrale do ktorej mozesz podlaczyc SED 1335 mozesz kupic juz gotowe moduly lub sobie zrobic sam. To wszystko jest w PDF'ach
SP14Q002
SED 1335 tu znajdziesz wiele cennych informacji na temat driverow do LCD polecam cala strone
przyklad uplikacji i przyporzadkowanie pinow do roznych LCD
stronka o soft
BTW czy ktos wie co sie dzieje z nasza dzielna tasza?
Znalazlem juz rozrysowany schemat i sa do tego rowniez plytki modul
inna plytka tam znajdz Latest changes... i w nich SED 1335 - LCD
Na podstawie tych danych juz bez problemu zrobisz plytke lub mozesz zlecic komus wykonanie
inna plytka tam znajdz Latest changes... i w nich SED 1335 - LCD
Na podstawie tych danych juz bez problemu zrobisz plytke lub mozesz zlecic komus wykonanie
O ile dobrze pamiętam kiedyś miałem taki wyświetlacz i też zastanawiałem się co z nim zrobić.. widziałem te układy z SED ale przerażała mnie konieczność robienia płytki do tego a ceny gotowych modółów były dużo za duże.Teraz po kilku latach doświadczenia więcej myśle, że udałoby mi się to zrobić na jakiejś strukturze progrmowalnej podłączonej do pamięci RAM i procesorze np 8051 lub jakimś AT MEGA
Na upartego pewnie by sie dalo tez podlaczyc pod sam port rownolegly ale predkosc byla by z pewnoscia za mala zeby obsluzyc cala matryce. Dlatego Sed jest najprostrza opcja ale nie jedyna. Jesli jestes w stanie opracowac wersje z uzyciem procesora np AVR to zachecam bo chetnych do uzycia znajdzie sie wielu a redakcja Ep z przyjemnoscia (mam nadzieje) zamiesci Twoj projekt w Ep
BTW Masz bardzo fajna stronke, polecam ja wszystkim
BTW Masz bardzo fajna stronke, polecam ja wszystkim
Stosowałem podobny wyswietlacz wraz driver'em Hitahi w mojej pracy dyplomowej ale łączyłem go poprzez 8051 i barzo fajnie się tym sterowało
Ren driver' potrzebuje zewnętrznej pamięci danych wtedy nie obciąża procesora
Jak dokopię się do mojej starej pracy to poślę to co mam na ten temat
pozdrawiam adam
Ren driver' potrzebuje zewnętrznej pamięci danych wtedy nie obciąża procesora
Jak dokopię się do mojej starej pracy to poślę to co mam na ten temat
pozdrawiam adam