Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak policzyć prąd?

adigrzelczak
-
-
Jak policzyć prąd?

Postautor: adigrzelczak » 1 maja 2005, o 12:27

Witam.
Mam transformatorek 6V. Założyłem mostek prostowniczy i kondensator i po wyprostowaniu mam 7,7V.Pomiędzy + i – dałem rezystor 1,2 K i zasilam tym przekaźnik którego cewka ma 644 Ohm. Czy wystarczy uzwojenie transformatora 6V-0,33A?Bo po podłączeniu trafko troche się grzeje. Dodam że ten rezystorek musi być żeby szybko rozładować kondensatory bo jest to układ czuwania do wzmacniacza na cd4013.

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 1 maja 2005, o 15:13

Z teorytycznych dewagacji :D doliczyłem się, że przekażnik podczas pracy będzie zużywał ok. 15mA (podczas przyciągnięcia kotwicy prąd może wzrosnąc do ok. 100mA), CD4013 będzie zużywał (w zależności na jakiej częstotliwości będzie chodził) ok. 1mA, rezystor 1k pobierze z trafa ~6,4mA. Z tego wynika, że bilans mocy jest nadal na plusie.
Transformator się grzeje, bo pewnie tworzą się na rdzeniu prądy wirowe, albo został trochę żle zaprojektowany.

P.S. Przydatnym wzorem w tych obliczeniach jest I=U/R ,oraz znajomość praw Kirchoff'a.

adigrzelczak
-
-

Postautor: adigrzelczak » 1 maja 2005, o 19:26

dzięki za pomoc ale trafo kupiłem w firmie indel i jest zalewane więc jeżeli jest źle nawinięte to już nie moja wina;)

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”