Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUsunięcie ekranu wyboru systemów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Jak pozbyć sie pozostałości po WinXP w postaci ekranu wyboru systemu, zrezygnowałem z opcji Win98 i WinXP na jednym komputerze i chcę mieć tylko Win98, ale pozozstaje bootloader - jak się go pozbyć?
Uruchom z dysku instalacyjnego Win98 komputer.
W wierszu poleceń wpisz:
fdisk /mbr <enter>
sys c: <enter>
Uruchom ponownie komputer. Usuń z katalogu głównego pliki: arcldr.exe, arcsetup.exe, boot.ini, Bootfont.bin, NTDETECT.COM, ntldr, pagefile.sys.
P.S.: Jak jesteś advanced user, to skopiuj plik bootsec.dos do boot sector'a dysku c: (np. za pomocą WinHEX'a). I nie zapominj skopiować plików io.sys, command.com na dysk c: .
W wierszu poleceń wpisz:
fdisk /mbr <enter>
Uruchom ponownie komputer. Usuń z katalogu głównego pliki: arcldr.exe, arcsetup.exe, boot.ini, Bootfont.bin, NTDETECT.COM, ntldr, pagefile.sys.
P.S.: Jak jesteś advanced user, to skopiuj plik bootsec.dos do boot sector'a dysku c: (np. za pomocą WinHEX'a). I nie zapominj skopiować plików io.sys, command.com na dysk c: .
fdisk /mbr robiłem juz wczesniej sys c: również, drugiego polecenia system nie wykonywał.Uruchom z dysku instalacyjnego Win98 komputer.
W wierszu poleceń wpisz:
fdisk /mbr <enter>
Pliki ntdetect.com, ntldr, boot.ini usuwałem również i wtedy system wogóle mi sie nie podnosił. jedyne co pomogło to modyfikacja boot.ini tak że jako default wpisałem default=c:. a pod operating system zostawiłem win98. To zlikwidowało mi ekran wyboru ale wiem że jest to obejscie problemu a nie usuniecie przyczyny.
Co do plików : arcldr.exe, arcsetup.exe, pagefile.sys to takich nie mam. Dlaczego mam usuwać Bootfont.bin skoro plik ten był modyfikowany ostatnoi 3 lata temu? Pliki ntdetect.com, ntldr, boot.ini faktycznie powstały w dniu instalacji WinXP dlatego było dla mnie logiczne usunąć je ale musiałem je przywrócić gdyz system sie nie podnosił.
[ Dodano: 01-05-2005, 18:44 ]
Po twojej odpowiedzi jeszcze raz zrobiłem korzystając z dysku instalacyjnego Win98SE:
fdisk /mbr - (to dobrze zamazuje info bootloaderach z linuxa a w tym przypadku niekoniecznie)
sys c: - tu system odpowiedział "złe polecenie lub nazwa pliku"
co do kasowanie plików o których pisałeś to tak jak napisałem wyzej.
Rozumiem.
To zrób tak:
1.Utwórz kopię zapasową rejestru Windows poleceniem scanreg /backup
2. Uruchom instalatora Windows98
3. Kiedy pokaze się ekran gotowości do skopiowania plików, zresetuj komputer
4. Uruchom w wierszu poleceń i wpisz scanreg /restore i wybierz najnowszą kopię rejestru.
P.S. Na wszelki wypadek spopiuj wszystkie kopie rejestru z folderu c:\Windows\sysbckup w jakiejś bezpieczne miejsce, bo chyba instalator usuwa wszystkie pliki z tego folderu.
To zrób tak:
1.Utwórz kopię zapasową rejestru Windows poleceniem scanreg /backup
2. Uruchom instalatora Windows98
3. Kiedy pokaze się ekran gotowości do skopiowania plików, zresetuj komputer
4. Uruchom w wierszu poleceń i wpisz scanreg /restore i wybierz najnowszą kopię rejestru.
P.S. Na wszelki wypadek spopiuj wszystkie kopie rejestru z folderu c:\Windows\sysbckup w jakiejś bezpieczne miejsce, bo chyba instalator usuwa wszystkie pliki z tego folderu.
To teraz i ja nie rozumiem?
Czy na dysku poprzednio miałeś zainstalowane XP i W98, znudziło się Ci XP. Usunąłęś partycję z XP i załóżyłeś dla W98 FAT32. Jednak na dysku nadal pozostał bootloader XP i on nie daje Ci spokoju?
Jak masz działające w98 to zrób tak, jak Ci napisałem w poprzednim poście. Instalator w98 usunie bootloadera XP i da swojego. Jednak musisz zrobić kopię zapasową rejestru, bo instalator rozkopie Ci rejestr. Musisz zresetować "twardo" komputer, bo jak instalator zacznie kopiować pliki, to już całkiem rozwali Ci cały folder Windows'a.
Czy na dysku poprzednio miałeś zainstalowane XP i W98, znudziło się Ci XP. Usunąłęś partycję z XP i załóżyłeś dla W98 FAT32. Jednak na dysku nadal pozostał bootloader XP i on nie daje Ci spokoju?
Jak masz działające w98 to zrób tak, jak Ci napisałem w poprzednim poście. Instalator w98 usunie bootloadera XP i da swojego. Jednak musisz zrobić kopię zapasową rejestru, bo instalator rozkopie Ci rejestr. Musisz zresetować "twardo" komputer, bo jak instalator zacznie kopiować pliki, to już całkiem rozwali Ci cały folder Windows'a.
Dlatego musisz utworzyć kopię bieżącego rejestru W98 przed uruchomieniem instalatora w98. Instalator od momentu uruchomienia do "kopiowanie plików" zbootuje Ci tą partycję na której jest W98. I pozbędzie się bootloadera XP.jezeli zrobie scanreg /backup to potem jak "odzyskam" rejestr to przeciez bedzie ten przed reinstalacją?
Tak miałem Win98SE i WinXP - usunąłem partycję z WinXP (był zresztą na osobnym fizycznym dysku) Pozostał mi Win98SE i go nie ruszałem, na dysku C: (z Win98SE) pozostały mi pliki które wyraźnie doinstalowały sie razem WinXP a o których to juz pisalismy.To teraz i ja nie rozumiem?
Zrobiłem dokładnie jak mi napisałeś w poprzednim poście i niestety nie pomogło. Chyba się poddam i pozostanę przy moim sposobie "obejscia problemu" . Dzieki, chyba że bedą jeszcze jakies sugestie (oprócz format C: bo to znam )