Jak obniżyć lub podwyższyć czestopliwość w miare prosty sposób nadajnika radiowego oraz samochodu (( mikrosizers ( www.mikrosizers.pl )) ??
Proszę o szybką odpowiedz
Z góry dziękuje
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPytanie o zmiane czestopliwości
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Ostatnio zmieniony 23 mar 2005, o 20:14 przez karol_ek, łącznie zmieniany 1 raz.
Za mało informacji o aparaturze zd.ster.Jeżeli nie jest to typ zabawkowy to standartowo wymienia się parę rezonatorów kwarc.1 w nad. i 1 w odb. w gen.superhet.Zwykle różnica częstotliwości tychże wynosi 455khz(f.p.cz.)Znależć parę niezbyt "odległą" od oryg. np. o 20-30khz,ew. dorwać znajomego modelarza, oni żyją z tym na co dzień,mają takie kwarce.Powodzenia
Z tego co wiem, to te samochodziki maja różne czestotliwości, własnie poto aby sie mogły ścigać. Jeśli nie to idz na targ i tam zamiast płacić 200 czy 300pln za ten samochodzik zapąłcisz 80pln za podróbkę, a częstotliwośc bedziesz miał inną. Wiem to bo moi koledzy mieli te zabawki(koledzy po 16 lat i sie bawią takimi, pompa ). Jeśli jednak zalezy Ci na zmianie częstotliwości tego samochodzika, nom to nie pomogę Ci, rozkręcałem go i chodzi na jakimś układzie scalonym, nie ma chyba tam rezonatora żadnego, ale ta wielkość elementów, skutecznie utrudni Ci przeróbkę, myślę ze jesli nie jestes mistrzem lutownicy to ścigaj sie jednak sam