Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kit AVT 422

Wosiekpl
-
-
Kit AVT 422

Postautor: Wosiekpl » 28 lut 2005, o 21:41

Witam serdecznie.
Tym razem prosze o porade w sprawie doboru rezystora R4 jaki nalezy dobrac aby uzyskac stabilizacje obrotow w zaleznosci od obciazenia. Poniewaz na elektronice nie znam sie za bardzo nie wiem jaka wartosc powinien miec ten rezystor a takze jaka moc. Otoz mam zrobiona wyrzynarke i zastosowany w niej silnik od maszyny do szycia. Poprzez przekladnie na pasku klinowym silnik przekazuje obroty na ramie brzeszczota ktory wykonuje ruchy do gory i do dolu. Regulacja obrotow zrealizowana jest na ukladzie U2008 B i uklad ten w tym kicie mozna wykorzystac w dwojaki sposob albo jako miekki rozruch albo tak jak ja mam zamiar zrobic , wykorzystac jako stabilizator obrotow . Z tego co wyczytalem to na wejsciu ukladu nr 1 nie powinno pojawic sie nap wieksze niz 300 mV . Rezystor jest polaczony poprzez triak szeregowo z silnikiem ( moc silnika 110 W 230 V ) i z moich obliczen wynika ze powinien miec on 0,62 Ohm przy zasilaniu 230 V ale poniewaz chce zmniejszyc obroty wiec i nap na silniku bedzie mniejsze wiec i wartosc rezystora tez pewnie sie zmnieni. Dlatego tez prosze urzytkownikow tego kitu o porade ( Elektronika Praktyczna 5/98 str 43 )
Pozdrawiam
Wosiekpl

Wróć do „Kity AVT”