Czy ktoś ma pomysł jak wysterować pracę wentylatora na bazie wzmacniacza operacyjnego
gdy jest ciepło to mniej "kręci" a gdy jest zimno to bardziej. Przeciwieństwo układu pracy wentylatora w komputerze.
Pozdrawiam Piotr
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie pracą wentylatora.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Robisz dzielnik napiecia na wejscie odwr, w którym umieszczasz potencjomentr. Będzie ci sterował poziomem obrotów przy danej temperaturze.
Na nieodwr. robisz dzielnik napięcia, w którym jednym z elementów będzie ten termistor. Zależnie czy umieścisz go po stronie masy, czy zasilania będziesz miał wzrost obrotów przy malejącej temp., lub odwrotnie. Dobierasz sprzężenie aby miec to w miarę liniowo. Jeżeli to malutki wentylatorek, to bierzesz wzmacniacz z otwartym kolektorem, dobierasz rezystor i bezpośrednio zasilasz wentylator. Jeżeli jest duży, to trzeba jeszcze jakis tranzystor wlepić.
Jako że nie jestem największym fachowcem, proszę o krytykę mojego pomysłu )
Na nieodwr. robisz dzielnik napięcia, w którym jednym z elementów będzie ten termistor. Zależnie czy umieścisz go po stronie masy, czy zasilania będziesz miał wzrost obrotów przy malejącej temp., lub odwrotnie. Dobierasz sprzężenie aby miec to w miarę liniowo. Jeżeli to malutki wentylatorek, to bierzesz wzmacniacz z otwartym kolektorem, dobierasz rezystor i bezpośrednio zasilasz wentylator. Jeżeli jest duży, to trzeba jeszcze jakis tranzystor wlepić.
Jako że nie jestem największym fachowcem, proszę o krytykę mojego pomysłu )