Witam !
Mam pytanie odnosnie technologi wykonywania obwodów drukowanych. W jaki sposób wykonywane są złącza w postaci złoconych padów na krawędzi płytki, takie jakie mozna zobaczyc w wielu modułach np. bluetooth. Przykładowe zdjęcie tego, o co mi chodzi jest na stronie http://www.eazix.com (moduł ZIGBEE).
Takie złącze wygląda jak przelotki, tylko ucięte na pół wraz z płytką i pozłocone. Czy w ten sposób da się to wykonać ? Metalizowane przelotki nie wypadną przy cięciu ? Pytam, ponieważ w przyszłości (mam nadzieję niedalekiej) chciałbym płytkę z czyms takim zamówić w jednej z firm, tylko musze to jakoś udokumentowac
Bede bardzo wdzięczny za wskazówki
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak się robi takie pady ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Robisz normalne punkty z nieco wiekszymi otworami (ich minimalna srednica zalezy od firmy zlocacej miedz), a plytki musza byc ulozone w skladki tak, zeby polowa punktu nalezala do jednej plytki, a druga polowa do drugiej - otwor jest wspolny. Tak przygotowane formatki/skladki sa po wykonaniu nacinane/przeciskane za pomoca odpowiednich narzedzi, co ulatwia ich rozlamywanie po montazu. Zazwyczaj ten etap wykonuje technolog w zakladzie produkujacym PCB.
Pzdr
PZb
Pzdr
PZb