Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterownik komputerowy do akwarium sterowany z Internetu

Tomasz_K
-
-
Kontaktowanie:
Sterownik komputerowy do akwarium sterowany z Internetu

Postautor: Tomasz_K » 13 sty 2005, o 19:18

Witam
Mam takie pytanko
Chciałbym zrobić sterownik komputerowy do akwarium, który byłby sterowany poprzez sieć lokalną ( w przyszłości może i Internet).
Wyobrażam to sobie tak: płyta główna z jakimś prockiem ~130MHz może 32Mega ramu, dysk twardy coś koło 400 Mega, podłączenie do sieci LAN. Do tego miałbym podpięty jakiś prosty mikrokontroler, który sterowałby wszystkimi funkcjami mojego akwarium.
Jako system widziałbym tu któregoś linuxa ( raczej nie Mandrake może Slacka.).No i byłby odpalony na nim serwer WWW najlepiej z PHP i poprzez WWW było by to wszystko sterowane.

Pisze to, ponieważ nim zabiorę się do tego ma poważnie chciałbym poznać wasze OPINIE i UWAGI.

Awatar użytkownika
Agrest
-
-

Postautor: Agrest » 13 sty 2005, o 19:44

Nie mam akwarium i zupełnie się na tym nie znam, ale natknąłem się w sieci na coś takiego:

http://www.idg.pl/ftp/pc_5259/Doctor.Aquarium.1.0.html

PozdrA

Awatar użytkownika
maxipalia
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: maxipalia » 14 sty 2005, o 08:53

a po co komputer ... nie lepiej odrazu :P

-internet (LAN) - rtl - stos TCP/IP - mikrokontroler - przekaźniki - AKWARIUM
:D
(pogrubione elementy mieszczą się na jednej płytce)

przecież tak będzie prościej :D

[ Dodano: 14-01-2005, 08:58 ]
Robiłem sprzętowy serwer http z apletami podobnymi do java i działa bez problemu :D
...
Oczewiście jeżeli nie masz doświadczenia w programowaniu w C (albo asemblerze :D) to sprawa się komplikuje.
Ale możesz zrobić to nawet bez lutownicy (no może przekaźniki będzie trzeba przylutować) - takim rozwiązaniem będą płytki rozwojowo/demonstracyjne np. PICDemNet
masz tam nawet prawie gotowy soft :D

Tomasz_K
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tomasz_K » 14 sty 2005, o 15:44

Acha zapomniałem dopisać, że w założeniu było jeszcze dodanie dwóch czujników temperatury ( w pokoju i na podwórku) oraz planowałem zastosowanie „historii” tak np. rok wstecz.

Fakt nie jestem zaawansowanym elektronikiem mam kilka podzespołów komputerowych, mikrokontroler mega8, a zastosowanie komputera umożliwiłoby mi dalsze rozbudowywanie tego sterownika.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”