Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Grundig ST63-720 - problem z odchylaniem pionowym

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:
Grundig ST63-720 - problem z odchylaniem pionowym

Postautor: radzio » 14 gru 2004, o 23:18

Witam!
Mam następujący problem : podczas oglądania telewizji znika obraz i pojawia sie wąski poziomy pasek na srodku ekranu. Wiem ze to cos z odchylaniem pionowym, ale ten pasek pojawia sie tylko na jakiś czas, a potem obraz powraca do normy. Ostatno po wystąpieniu usterki wyłaczyłem i włączyłem ponownie TV i było OK. Tak więc moje pytanie - jakie elementy sa "podejrzane" o czasową niesprawność.
Dzięki za odpowiedź.

Rychozol
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Rychozol » 15 gru 2004, o 01:18

Prawdopodobnie wystarczy poprawić luty na układzie od odchylania pionowego i wtyku cewek odchylających. Dobrze również popoprawiać inne znalezione 'zimne luty'.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 21 gru 2004, o 15:49

Stwierdziłem, że przegrzewa się TDA8174W i wyłącza go wewnętrzne zabiezpieczenie termiczne. Jaka może być przyczyna przegrzewania się tego układu?

Rychozol
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Rychozol » 22 gru 2004, o 10:13

To układ do wymiany. Przypadki przegrzania sa dość częste przy tym układzie. Nowy posmaruj dokładnie pastą.

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 27 gru 2004, o 16:10

Układ wymieniłem, tylko że na TDA8174AW. Z noty katalogowej wynika, ze posiada on dodatkowe wyprowadzenie, do którego trzeba podłączyć kondensator 10uF (służy chyba do filtrowania napiecia odniesienia). Czy jak go nie będzie, to stanie się coś złego?

Henen
-
-

Postautor: Henen » 4 sie 2006, o 23:27

A Ja mam Taki problem: pojawia sie ledwo widoczny pionowy pasek, i świeci napis SECAM mój model to Grundig 28'' st 63-560
PROSZE O POMOC!!!! :cry:

wawrzyniec
-
-

Postautor: wawrzyniec » 12 wrz 2006, o 19:43

Mam problem z Grundigiem st63-720. Od jakiegoś czasu zanika obraz tak jakby zanikało żarzenie kineskopu (obraz ciemnieje i robi się niewidoczny, przy zaniku nie zmienia się geometria obrazu ). Po kilku minutach obraz powraca. Po nagrzaniu się odbiornika usterka zanika. Czyściłem złącza kineskopu, sprawdzałem obecność zimnych lutów, ale nic nie pomaga. Fonia oraz przełączanie kanałów działa cały czas prawidłowo. Co jeszcze powinienem sprawdzić. Nie mam schematu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2006, o 08:30

Mam problem z Grundigiem st63-720. Od jakiegoś czasu zanika obraz tak jakby zanikało żarzenie kineskopu (obraz ciemnieje i robi się niewidoczny, przy zaniku nie zmienia się geometria obrazu ). Po kilku minutach obraz powraca. Po nagrzaniu się odbiornika usterka zanika. Czyściłem złącza kineskopu, sprawdzałem obecność zimnych lutów, ale nic nie pomaga. Fonia oraz przełączanie kanałów działa cały czas prawidłowo. Co jeszcze powinienem sprawdzić. Nie mam schematu.
Witam.

Sprawdź stabilnośc tego żarzenia.

Powumieniaj elektrolity po stronie wtornej.

Sprawdź czy na Pk masz stabilne 200V czy czasem ono nie zanika.

Niewykluczone, że jest to wina "kończącego się" trafa WN.

Sprawdź rezystor w G2 (siatka druga) tam zazwyczaj jest wartosc 1M wymień go bez pomiarów.

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 14 wrz 2006, o 10:36

Prawdopodobnie wystarczy poprawić luty na układzie od odchylania pionowego i wtyku cewek odchylających. Dobrze również popoprawiać inne znalezione 'zimne luty'.
tak jak kolega pisze-koniecznie zacznij od tego

ps.
The End to nie wina trafa WN

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: re

Postautor: end » 14 wrz 2006, o 11:24

tak jak kolega pisze-koniecznie zacznij od tego

ps.
The End to nie wina trafa WN
No tak. Żimne luty to jedna sprawa a to co napisałem to druga, bo też może być.
Miałem takie przypadki to napisałem, może akurat.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”