Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Diody UV

Awatar użytkownika
-
-
Kontaktowanie:
Diody UV

Postautor: Avatar » 27 paź 2004, o 10:12

Zastanawiam się czy z tych diod można by poskładać prostą kasowarke układów EPROM z "okienkiem". Z tego co wiem to takie kasowarki do tanich chyba nienależą a diodę UV można kupić już za 5zl w prawie każdym elektroniku. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrówka 2all

Guru
-
-

Postautor: Guru » 27 paź 2004, o 10:42

Z tego co pamiętam dioda UV emituje światło o długości fali 395 nm natomiast do kasowania epromów potrzeba źródła światłą o długości 253.7 nm czyli nici z tego pomysłu.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2004, o 06:09 przez Guru, łącznie zmieniany 1 raz.

Arrek
-
-

Re: Diody UV

Postautor: Arrek » 27 paź 2004, o 11:06

Zastanawiam się czy z tych diod można by poskładać prostą kasowarke układów EPROM z "okienkiem". Z tego co wiem to takie kasowarki do tanich chyba nienależą a diodę UV można kupić już za 5zl w prawie każdym elektroniku. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrówka 2all
hmm, a po co dzis uzywac EEPROM-ow z okienkami?? Jest cale stado flash-ow, NVRAM-ow itd

prompt
-
-

Postautor: prompt » 27 paź 2004, o 17:09

Kup sobie raczej świetlówkę UV. Sam kasuję EPROM-y starą lampą kwarcową, które kiedyś można było kupić do opalania (się). Minuta naświetlania wystarczy.
A co do wykorzystywania nowszych pamięci, to jeśli ktoś ma całą szufladę EPROM-ów, nie ma potrzeby wydawania pieniędzy na inne układy.

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 27 paź 2004, o 22:33

Hihi :D Kiedyś kupiłem lampę kwarcową (do opalania) od Rosjan na targu. To było dawno temu co prawda, ale... Ustawiłem lampę nad podłogą, pod nią umieściłem ST6225. Dziurę w podłodze owszem, udało mi się wypalić ale skasować ST-ki nie! :D Na szczęście umieściłem je na aluminiowej szynie odprowadzającej ciepło i zwierającej "łapki", bo pewnie procesorów też bym się pozbył.
Pracowałem w biurze konstrukcyjnym w dobie kryzysu i embarga. Budowaliśmy sobie sami kasowarki z świelówek do lamp ulicznych, w których tłukliśmy bańkę. Do tego dokładało się prostą obudowę metalową, wentylatorek, czasówkę i szufladkę metalową na pamięci. Nie znam kosztu świetlówki (ty chyba rtęciowa?), ale wtedy było to najtańsze rozwiązanie.

Maybe

Guru
-
-

Postautor: Guru » 28 paź 2004, o 06:09

Tak jak pisałem w poprzednim poście do kasownia EPROMów nadają się lampy które mają widmo w zakresie ok. 253 nm. Niestety widmo to jest szkodliwe dla człowieka i w lampach do opalania często są nakładane specjalne powłoki nie przepuszczające UV w tym zakresie.

prompt
-
-

Postautor: prompt » 28 paź 2004, o 16:57

Lampa, o której piszę, to polska konstrukcja z pierwszej połowy lat 80-tych. Żarnik nie ma żadnych powłok ochronnych, trzeba uważać z oczami. Kilka minut opalania przed czymś takim i oparzenia gwarantowane.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”