Witam
Planuje zrobic sobie monitor temperatury procesora, monitor obrotow wiatraczkow itp. w komputerze. Chce zrobic urzadzenie z wyswietlaczem lcd, ktore moglbym sobie zamontowac w miejscu na urzadzenia rozszerzen (tam gdzie np. cr-rom), ale nie chce montowac dodatkowych czujnikow na plycie, tylko chce wykorzystac te juz istniejace. Wiem, ze mozna "dostac" sie do nich przez SMBus, ale tak sie zastanawiam, czy odczytujac te uklady, nie wejde w "magistralowy" konflikt z biosem i ew. programami monitorujacymi zainstalowanymi w systemie, bo przeciez one tez odczytuja z tych urzadzen. Wiem, ze SMBus jest bardzo podobne do I2C, a w I2C konflikty powodowane przez proby dostepu przez kilku "masterow" do jednego "slave'a" jednoczesnie sa wykrywane przez masterow i ostatecznie "wygrywa jeden z nich, zgodnie z ustalonymi w specyfikacji zasadami". Nie wiem tylko, czy tak jest i w tym przypadku. Czy jak np. i moj ATmega16 i bios beda np. jednoczesnie adresowac uklad monitorujacy temperature na procku, to czy jak "ja wygram dostep do magistali", to czy bios (lub program) zachowa sie wlasciwie (tzn. zrezygnuje z tej konkretnej transmisji i ew. sprobuje pozniej) ? Chcialbym miec pewnosc, ze komp. nie bedzie mi sie wtedy zawieszal (oby tylko
Czy ktos w ogole kiedys robil (z powodzeniem) cos takiego (tzn. czy odczytywal dane z czujnikow na plycie przez SMBus) ?
Mam plyte GA-7N400-L, ktora ma gotowe zlacze INFO_LINK, ktore chcialbym wykorzystac.
Z gory dzieki za odpowiedz
Constantine
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmonitor temperatury itp. do kompa wykorzystujacy SMBus
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -