Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wzmacniacz do termopary...

Awatar użytkownika
Agrest
-
-
wzmacniacz do termopary...

Postautor: Agrest » 9 sie 2004, o 00:00

...powinien spełniać jakieś specjalne kryteria? Chcę podłączyć termoparę żelazo-konstantan do AVR-a z wykorzystaniem wewnętrznego przetwornika. Z termopary dostaję max. 40 mV i muszę to przerobić na... Właśnie, na ile? Z manuala zrozumiałem, że zakres pomiarowy wewnętrznego ADC jest od GND do Vref, defaultowo ustawione na 2,56V. Dobrze zrozumiałem?
Więc jako wzmacniacz do termopary chcę wstawić operacyjny zwykły. Powinien spełniać jakieś szczególne warunki?

PozdrA

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 9 sie 2004, o 00:17

EdW 7/2004 projekt okładkowy - stacja lutownicza. jest tam pokrótce opisany problem podłaćzenia termopary do AVR'a.

Awatar użytkownika
Agrest
-
-

Postautor: Agrest » 12 lis 2004, o 17:46

Owszem, jest. Autor nie podłącza tej termopary do ADC, czy komparatora, tylko przetwarza napiecie na czas. Ale sposób podłączenia termopary do wzmacniacza mi się przyda. Dzięki.
PozdrA

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 12 lis 2004, o 18:57

Zrobiłem to dokładnie tak jak tam jest opisane, tylko dobrałem wzmocnienie do własnych potrzeb i wyjście podłączyłem do ADC w ATmega8. Działą bez najmniejszych problemów.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”