Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Programator ISP oślepł

k.krzysztof
-
-
Programator ISP oślepł

Postautor: k.krzysztof » 26 lip 2004, o 08:35

Rozpocząłem zabawę z BASCOMEM. Próbuję sił na chipach AVR. Kupiłem gotowy programator (odpowiednik stk 200/300 jeżeli dobrze pamiętam)
Napisałem parę programików - jest super . I tu nagle B U U CH ! ! !.
Przy próbie kompilacji otrzymuję komunikat że nie można zidentyfikować chipa . To wszystko na komputerze stacjonarnym. Oczy wyszły mi na wierzch gdy dla testu i sprawdzenia przeprowadziłem próbę na laptopie będącym w zarządzaniu przez innego członka rodziny. I tu ździwienie - jest OK.
Sprawdzam jeszcze raz wyjście portu lpt w kompie stacjonarnym. Drukarka drukuje. Pomiar stanów logicznych na wyjściu lpt 1 - ok 4.2 V
0 - ok 0.05 V - czyli wszystko w normie.
A jednak coś się rozjechało.
Programator działał poprawnie , a w tej chwili nie.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie ?

K.krzysztof

GasM
-
-

Postautor: GasM » 26 lip 2004, o 08:45

sprawdź w BIOS'ie PC'ta jaki masz standard przesyłania na LPT o ile pamiętam powinien być ECP+EPP1.9 czy coś takiego

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 27 lip 2004, o 11:48

Przetestuj programator ISP Adama Dybkowskiego.
Mam WinXP i sam nie wiem dla czego czasami mam kłopoty z programowaniem AVR przez ISP.
Programator z bascoma się zawiesza i koniec, wtedy odpalam ten malutki programik do programowania i jest OK.
Wygląda na to że XP sam czasami potrafi w sobie coś namieszać .
Ostatnio poczyściłem rejestry, powyrzucałem co nieco z programów i znowu działa programator pod Bascomem.

PozdrAS

Ps niestety nie pamiętam z jakiej strony go sciągnąłem.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”