Czy uC AVR ATmega128 jest produkowany w innej obudowie niż TQFP?
A jeśli nie, to czy są jakieś podstawki, czy przejściówki na obudowę typu DIP? Kurcze zaprojektować płytkę, to nic na przeciwko polutowania takiego maleństwa...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATmega128 - obudowa
Moderatorzy:Jacek Bogusz, procesorowiec, r-mik, Moderatorzy
-
- -
http://www.atmel.fi/dyn/resources/prod_ ... /2467S.pdf
Z pdf wynika ze jest w dwoch roznych obudowach.
viewtopic.php?t=9705
Tam byly zdjecia takich plytek (ale strona juz nie aktualna) ja mam z niej dwa jpg (podaj maila na forum lub pw to ci wysle te dwa jpg).
Z pdf wynika ze jest w dwoch roznych obudowach.
viewtopic.php?t=9705
Tam byly zdjecia takich plytek (ale strona juz nie aktualna) ja mam z niej dwa jpg (podaj maila na forum lub pw to ci wysle te dwa jpg).
-
- -
Wyślij mi na e-mail: wojdudek@poczta.onet.pl
ATM128 występuje w dwóch wariantach obudów. Jedna to TQFP64 i druga MLF (jeszcze gorsza dla hobbystów), więc _Wojciechu_ musisz się przyzwyczaić do TQFP. Podobny problem jest z ATM64.
Swoją drogą przylutowanie takiego procka nie jest takie straszne. Swego czasu też mnie to przerażało, ale pokonałem problem.
Swoją drogą przylutowanie takiego procka nie jest takie straszne. Swego czasu też mnie to przerażało, ale pokonałem problem.
Z rozsadnych rozmiarow lutownica takie uklady lutuje sie bez problemu. W pracy musialem zlutowac procesor Hitachi o rastrze 0,5mm czyli jeszcze mniejszym od tej ATmegi. Przy odrobinie sprytu da sie bez wiekszych problemow zlutowac i takie malenstwa. Recznie to tylko nie udalo mi sie zlutowac ukladu o wyprowadzeniach BGA
Pozdro
Dexter
Pozdro
Dexter
-
- -
- Kontaktowanie:
CześćATM128 występuje w dwóch wariantach obudów. Jedna to TQFP64 i druga MLF (jeszcze gorsza dla hobbystów), więc _Wojciechu_ musisz się przyzwyczaić do TQFP.
A jak już bardzo zniechęci - to zawsze można w Propoxie kupić płytkę z wlutowanym At128 i wyprowadzeniami na złącza goldpin.
Pozdrowienia Jurek S.
-
- -
Dokładnie o to mi chodziło! Jak zwykle niezawodny Jurek S. Wielkie dzięki!Cześć
A jak już bardzo zniechęci - to zawsze można w Propoxie kupić płytkę z wlutowanym At128 i wyprowadzeniami na złącza goldpin.
Pozdrowienia Jurek S.
Podaję linka dla zainteresowanych:
http://www.propox.com/products/t_52.html