Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z iluminofonią

Yorgus
-
-
Kontaktowanie:
Problem z iluminofonią

Postautor: Yorgus » 8 cze 2004, o 16:10

Witam!!

Mam problem zrobiłem sobie urządzenie iluminofoniczne na 12 żarówek (220V) wszystko działa ładnie i pięknie tylko że wszystkie żarówki migają tak samo (JEDNOCZEŚNIE) . Urządzenie jest na układzie scalonym UAA180. Niewiem w czym może być problem. W opisie tego układu pisało że na raz mogą świecić max 4 żarówki a świeci 12 i to jednocześnie.

Czy problem może być w diodach pojemnościowych czy w Triakach???? bo zamiast KT207 dałem BTA12 I BTA16 troche tego troche tego a jeżeli chodzi o diody to dałem inne bo zaginoł mi schemat i zabardzo niewiem jakie :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Jak przypadkiem by ktoś wiedział to proszę o pomoc.
PS. MA KTOŚ TEN SCHEMAT????? :)
Pozdrawiam!!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 cze 2004, o 17:32

Wygląda na to że źle jest podłączone to wszystko... :(
Ale bez schematu ciężko będzie :cry:
Posprawdzaj wszystko raz jeszcze.
Jest to iluminofonia fabryczna czy składana samemu?

Yorgus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Yorgus » 8 cze 2004, o 21:32

Sam go składałem o ile pamiętam schemat zaczerpnołem z "radioelektronika" ale mam jeszcze jedną uwage do tego ponieważ ten scalak ma 18 nóżek i 12 z nich wyprowadzone jest na żarówki (oczywiście niebezpośrednio) jeżeli odczepie np 10 nóżke do jedna żarówka ta od której jest ta nóżka nie świeci czyli wszystko wskazuje na to że od scalaka do wyprowadzeń na żarówki jest wszystko dobrze sprawdzałem to na wszystki nóżkach tj od 4 do 15 i zakarzdym razem jak odczepiałem te nóżki to odpowiednia żarówka przyłączona do jednej z nóżek nieświeciła

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 cze 2004, o 17:56

A masz ten schemat?Możesz go podesłać?

Yorgus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Yorgus » 10 cze 2004, o 11:16

Tak mam znalazłem go w zeszycie (przerysowałem go) tylko niemam go wyskanowanego jak uruchomie skaner to jeszcze dziś ci go prześle
Na 100% dobrze go przerysowałem a projekt płytki tobiłem z oryginalnego schematu z gazety

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 10 cze 2004, o 12:58

Yorgus jak możesz to mi też prześlij ten schemat. Zobaczę co da się zrobić.....
kamilkozi@wp.pl

Yorgus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Yorgus » 10 cze 2004, o 17:47

Jak to wyskanuje to jak naiszybciej wam to prześle

POZDRAWIAM

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”