Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 2500

mb4100
-
-
AVT 2500

Postautor: mb4100 » 24 maja 2004, o 08:49

Witam
Złożyłem sobie tego kita.. i mam teraz kilka pytań...:)

1. Czy po zaprogramowaniu procka i umieszczeniu go w kicie + odpowiednie połączenia (np: do LCD) po włączeniu prądu powinien "odpalić" ?? Pytam bo u mnie musze kilkakrotnie włączać/wyłączać napięcie... na początku mam krzaki, albo diodu się zapalają ale procek nie startuje z programem... po kilku próbach udaje mi sie tak włączyć prąd, ze układ zaczyna pracować.. :) o co chodzi...
Zauważyłem, że jak dotykam 16 nóżkę procesora "palcem" to sie czasami restartuje... A tylko czasami?? Jest tam +12 ale nieraz +10.. może mam za słaby zasilacz?? i procek coś głupieje??

2. jak działają przerwania w zmontowanym układzie??
mam program
Config Lcd = 16 * 2
Enable Int0 ' to jest to samo co P3.2
Enable Interrupts
On Int0 Przerwanie1
Dim L As Long
CLS
Lcd "start"
L = 0
Do
Loop

Przerwanie1:
Lowerline
Lcd "IL=" ; L
L = L + 1
Return

W Symulacji to działa tak, że po naciśnięciu przycisku INT0 na wyświetlaczu licznik sie zwiększa...

Co mam zrobić w układzie, zeby to zadziałało??
Mam zwierać P3.2 z masą?? czy podawać na P3.2 +5V ??

3. Jak działają Timery ?? tzn co mam wpisać, żeby co 1 sek uruchamiał się timer ale w gotowym układzie (bo w symulacji działa - ale gotowy układ nie chce..)

z góry dzięki za te 3 odpowiedzi..
Marcin

mb4100
-
-

Postautor: mb4100 » 24 maja 2004, o 09:14

pkt 2 juz rozwiązałem...
program:
Config Lcd = 16 * 2
On Int0 Przerwanie1
Dim L As Long
Cls
Lcd "start"
Wait 2
L = 0
Enable Int0 ' to jest to samo co P3.2
Enable Interrupts
Do
Set P3.7
Loop

Przerwanie1:
Reset P3.7
Waitms 250
Lowerline
Lcd "IL=" ; L
L = L + 1
Return

Działa !!!

Największy problem mam z pytaniem 1 - dlaczego po włączeniu raz działa a raz nie... dlatego nie mogłem dojść, że program działa - ponieważ cały czas po włączeniu procek mi nie startował.. a ja nie wiedziałem, że wisi i myślałem, że coś źle programuje... dlaczego mam takie problemy ze startem po włączeniu prądu?? czy to może byc za niskie napięcie?
M.

Wróć do „Kity AVT”