Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProgramowanie mikroprocesorów.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
I jeszcze co nie co
i każdy mógł by skorzystać.... tylko trzeba o tym głośno mówić to może redakcja EP w końcu zmieni swoją niezby elegancką politykę:)
Ja np najbardziej lubię pisać w asmie ale nie proszę o programy w tym języku- wystarczy że będę wogóle < oby nie w BASCOMIE- bo ogranicza wyobraźnię:) )
Ja np najbardziej lubię pisać w asmie ale nie proszę o programy w tym języku- wystarczy że będę wogóle < oby nie w BASCOMIE- bo ogranicza wyobraźnię:) )
O asmie i BASCOMIE
A co sądzisz o BASCOMIE? Ja dlatego wolę assma bo pisząc tylko w nim wiem tak naprawdę co się dzieje dokładnie w uP. Znajomość asma zmusze do dokładnej znajomości sprzętu a w BASCOMIE zachowujemy się jak dzieci które nie chcą wiedziećza dużo. Ale każdy ma swój gust...
moim skromnym zdaniem pisanie tylko w asemblerze jest niezbyt dobrym pomyslem. Czy programista programujacy na PC-cie pisze w asemblerze? Nie - mimo ze takie pisanie teoretycznie daje mu mozliwosc pełnej kontroli nad sprzetem. Dzisiaj liczy sie czas, osiagniecie dobrego efektu w miare szybko. Da sie to osiagnac piszac w Bascomie, C, lub nawet w narzedziach pozwalajacych "narysowac" algorytm. Dzisiaj zaleca sie znac liste rozkazow uC ale pisac w jezyku wyzszego rzedu. Mysle ze ten proces bedzie postepowal i coraz wiecej programistow bedzie pisala w C lub w Bascomie nie znajac wogole asemblera - jezyka prawdziwych mezczyzn
Pzdr
T.J.
Pzdr
T.J.
Troszkę o asmie
[quote="Marek"]Uważam, ze BASCOM nie jest wcale zły na początek.
Gdyby nie publikacje na jego temat w EdW i EP to poława polskich elektroników nie "dotknęła" by jeszcze mikroprocesorów.
Witam kolegę. Fakt Marku masz rację- dzięki BASCOMOWI wiele osób zajęło się uP, natomiast na dłuższą metę nie jest to dobre rozwiązanie bo może ograniczyć uczących się. Watą EP i EdW jest to że p[ostawiły tylko na BASCOMA.
A co do asma- wielu go nie lubi bo jest trudny, to fakt, ale on nigdy nie umrze bo dzięki niemu jedynie możemy napisać efektywny i dobry program wyciskający wszyskie soki z uP. Pisanie w C też jest dobre- więc ważne jest aby pisać i pisać czy to w C czy w asmie- ważne aby znać uP i wiedzieć co się chce zrobić.
POZDRAWIAM
Gdyby nie publikacje na jego temat w EdW i EP to poława polskich elektroników nie "dotknęła" by jeszcze mikroprocesorów.
Witam kolegę. Fakt Marku masz rację- dzięki BASCOMOWI wiele osób zajęło się uP, natomiast na dłuższą metę nie jest to dobre rozwiązanie bo może ograniczyć uczących się. Watą EP i EdW jest to że p[ostawiły tylko na BASCOMA.
A co do asma- wielu go nie lubi bo jest trudny, to fakt, ale on nigdy nie umrze bo dzięki niemu jedynie możemy napisać efektywny i dobry program wyciskający wszyskie soki z uP. Pisanie w C też jest dobre- więc ważne jest aby pisać i pisać czy to w C czy w asmie- ważne aby znać uP i wiedzieć co się chce zrobić.
POZDRAWIAM
Dyskusja zaczyna robić się ciekawa, czyli zmierza do sensu istnienia forum. Zaczyna krystalizować się tyle poglądów ilu jest dyskutantów i o to chodzi. Czy pojawienie się BASCOMA spowodowało zainteresowanie się większej grupy układami z użyciem mikroprocesorów. Chyba nie do końca. Współczesny świat zmierza w tę stronę, więc my nie możemy zmierzać w innym kierunku (nie dlatego że chcemy tylko dlatego że musimy). Wcześniej czy później ta technologia stała by się obowiązującu wszędzie. Za miedługo nawet młotki do wbijania gwożdzi będą zawierały mikroprocesory.
gadu gadu a programator nie zrobiny
Gawel ma zupełną rację. Niedługo wszystko co będziemy chcieli zrobićw elektronice to programowanie różnych kostek, czy to asm czy C czy BASCOM czy VHDL lub ABEL.....zostanie nam tylko poznawanie języków programowania i dlatego EP powinno... a wiem że zdają sobie z tego sprawę bardzo dobrze...uczyć właśnie programowania i pokazywania jak walczyć z rejestrami:)
Kolego tomek_j, to że na PC-cie nie pisze się w asm wynika ze skali problemu i pewnej specyfiki zagadnienia. Gdyby na C51 (AVR lub PIC) rozwiązywać zagadnienia przykładowo z obsługi baz danych, to z pewnością powstałoby narzędzie o wyższym poziomie abstrakcji.
Natomiast mikrokontrolery są używane w prostszych zastosowaniach, gdzie istotne są inne cechy użytkowe.
Natomiast mikrokontrolery są używane w prostszych zastosowaniach, gdzie istotne są inne cechy użytkowe.
Areczkas napisał "A co do asma- wielu go nie lubi bo jest trudny"
Absolutnie z tym się nie zgadzam. Asm jest tak samo trudny jak każdy inny język programowania. Należy rozdzielić język programowania jako sformalizowany system zapisu od spraw związanych z algorytmem. Czyli jak to zrobić (algorytm) a nie jak zapisać (język).
Absolutnie z tym się nie zgadzam. Asm jest tak samo trudny jak każdy inny język programowania. Należy rozdzielić język programowania jako sformalizowany system zapisu od spraw związanych z algorytmem. Czyli jak to zrobić (algorytm) a nie jak zapisać (język).
Nie bardzo chce sie wdac w dyskusje z rodzaju " o wyzszosci swiat.....". Chcialem tylko napisac o wynikach moich obserwacji trendow wsrod znanych mi ludzi parajacych sie urzadzeniami mikroprocesorowymi ( w tym piszacego te slowa). Kazdy kto chce powazniej potraktowac to zajecie musi pisac w jezyku wyzszego rzedu bo czas tworzenia aplikacji musi byc krotki. Klienci ( lub konkurencja) wymuszaja czeste zmiany funkcjonalne, dodawania nowych funkcji itp. Profesjonalni programisci nie moga sobie pozwolic na to by cos lubiec bo jest latwe (np C) lub nie lubiec bo jest trudne (np. asembler) . Narzedzie ma byc efektywne, a kod tworzony szybko i dobrej jakosci. Dzisiaj niestety asembler ( poza nielicznymi bardzo aplikacjami) takich cech nie ma. Oczywiscie hobbysci, dla ktorych czas tworzenia aplikacji nie jest istotny moga go uzywac. I na koniec uwaga - nowoczesne kompilatory pozwalaja kontrolowac uC w takim samym stopniu jak asembler, jedynym problemem jest rozmiar kodu (zreszta z tym tez jest coraz lepiej). Lekarstwem na to jest uC z wieksza pamiecia lub zupelnie inny typ. Jezyki wyzszego poziomu mozliwiaja stosunkowo latwe (ale oczywiscie nie automatyczne) przenosznie kodu np z 8051 na PIC18Fxx lub AVR. Przenoszenie programow napisanych w asemblerze w takim przypadku nie jest mozliwe.
Pzdr
T.J.
Pzdr
T.J.
Sterowniki, porty, PC, i inne takie..
Dlatego napisałem że jest trudny gdyż spotkałem się z taką obiegową opinią co nie znaczy że sam tak uważam. Sądzę że pisanie w asmie może sprawić więcej satysfakcji ponieważ w ten sposób możmy zapanować nad całym uP, poznać go dogłębnie i być paniem kodu...
A co do PC... ja np bardzo lubie asma na PC, starama się pisać wirusy, samemu tworzyć urządzenia które będą współpracowały z portami PC, a poza tym wstawki asmowe zawsze będą bardzo ważne. Przecież pisząc sterowniki nie poradzimu sobie bez asma
A co do PC... ja np bardzo lubie asma na PC, starama się pisać wirusy, samemu tworzyć urządzenia które będą współpracowały z portami PC, a poza tym wstawki asmowe zawsze będą bardzo ważne. Przecież pisząc sterowniki nie poradzimu sobie bez asma
A na marsie znaja '51
I tutaj Tomku masz zupełną rację- twoje argumenty są bardzo trafne. Tylko że '51 jest do dzisiaj stosowana chocby Pathfinder z marsa był budowany na 51... niesamowite prawda? A dlaczego?...bo jest tani i wystarczający...
No zaczynamy dyskutować na temat dostosowania narzędzi do potrzeb. Inaczej widzą to chobbyści inaczej ludzie zawodowo uprawiający tą działkę. Należy uświadomić sobie, że narzędzia (a takim jest kompilator jakiegoś języka) należy dobierać do konkretnego zastosowania. Nie można ograniczać się przykładowo do BASCOM'a bo to do niczego nie prowadzi. Należy patrzeć z szerszej perspektywy, ale to wymaga wysiłku i wiedzy.
Programowanie
każdy pisze w tymn co lubi i w czym najlepiej umie programować
STXX a co to takiego ? :))
Ja np uwielbiam asma ale już o tym pisałem i mam nadziejęże ile mi sił starczy i pomysłów będę pisał w nim chociaż umiem w C....
A co sądzisz o STXX już nikt nie chcę w nim programować? kiedyś nawet w EP był projekt prgramatora.. mam do niego dokumentacje, mogę użyczyć... jesli są chętni
A co sądzisz o STXX już nikt nie chcę w nim programować? kiedyś nawet w EP był projekt prgramatora.. mam do niego dokumentacje, mogę użyczyć... jesli są chętni
DEBATA
Chciałbym wszystkich zaprosić do puplicznej debaty co sądzicie o złych praktykach w EP, dlaczego nie podaje się kodów dlaczego płytki są niepełne i nie mają przeglądarki i dlaczego EP wychodzi w drugiej połowie miesiąca a np CHIP wręcz przeciwnie...
Do kompletu można dodać jeszcz kilka pytań (ale nie o to chodzi). Niestety zauważa się spadek jakości czasopisma EP. Coraz częściej informacje są niekompletne (przede wszystkim są braki w sferze oprogramowania). To że są publikowane schematy w dzisiejszych czasach właściwie nic nie znaczy. Większość konstrukcji jest do siebie podobna (jako hardvare) - nie jest to dziwne, bo procesory aplikuje się zawsze tak samo.
Czasami zamieszczane są wydruki z programów, ale nie zawsze jasne. Areczkas, to że wywalczymy zamieszczanie tekstów programu nie spowoduje jeszcze oczekiwanego efektu. Programy MUSZĄ BYĆ WYAŚNIONE, by nie prowadzić później rozważań na temat: "Co poeta miał na myśli pisząc te słowa?"
Czasami zamieszczane są wydruki z programów, ale nie zawsze jasne. Areczkas, to że wywalczymy zamieszczanie tekstów programu nie spowoduje jeszcze oczekiwanego efektu. Programy MUSZĄ BYĆ WYAŚNIONE, by nie prowadzić później rozważań na temat: "Co poeta miał na myśli pisząc te słowa?"