Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBudować wzmacniacz czy nie? Oto jest pytanie ;)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
Ja tez bym potrzebował schemat jakiegos narawde b.dobrego wzmacniacza.Jak by co to dajcie znać
Dimus1@simplusnet.pl
Dimus1@simplusnet.pl
TDA7318
Jesli mozna, to tez bylbym zainteresowany. Moj m@il: sewerin@wp.pl
Jeśli chcecie coś naprawdę wysokiej klasy to polecam to: http://elektronika.eu.org/igod/kwm.rar
Na maile nie chciało mi się wysyłać.
Na maile nie chciało mi się wysyłać.
mógłbyś mi też wysłać cały schemat wzmacniacza???? yorgus@neostrada.pl
igod, ten adres jest już chyba nieaktualny....
edwinch@o2.pl
edwinch@o2.pl
Myślę nad wzmacniaczem na OPA541 z TI, widziałem w sieci schematy-bardzo proste. Tylko regrulacja głośności- pga2310 też z TI. Wybór źródła na przekaźnikach. I coś co bardzo chciał bym mieć, a nie wiem za bardzo jak się za to zabrać - wskaźniki wychyłowe (VU metry). Czy ktoś mi może zasugerować jak się za nie zabrać, czy dla nich jakieś odzielne wzmacniacze małej mocy dać, a jak tak to jakie i w jaki sposób???
wzmacniacz
Witam
Ja takze prosze o schemat jesli to mozliwe. Dawno temu postanowilem zbudowac sobie wzmacniacz ( kilkanascie lat temu hi hi ) wykonalem plytki wlutowalem prawie wszystkie elementy i z uwagi na rozne perypetie zyciowe moj plan budowy wzmaczniacza zostal odlozony do lamusa. Schemat wzmaczniacza znalazlem w radioelektroniku , z ktorego roku nie pamietam a w tej chwili aby go znalesc musialbym przewertowac cala wersalke bo tam mam schowane czasopisma , pamietam ze byl to wzmacniacz o mocy 40 w i malych znieksztalceniach tim . Tak wiec mam plytki stopnia mocy zas przedwzmaczniacz to kopia ukladu amplitunera Radmora . I tak to lezy i czeka na moment abym odkurzyl plytki i dokonczyl wzmaczniacz , ale poniewaz trzeba isc z duchem czasu wiec przylaczam sie do prosb kolegow i prosze o schemat .
Pozdrawiam
Wosiekpl
Ja takze prosze o schemat jesli to mozliwe. Dawno temu postanowilem zbudowac sobie wzmacniacz ( kilkanascie lat temu hi hi ) wykonalem plytki wlutowalem prawie wszystkie elementy i z uwagi na rozne perypetie zyciowe moj plan budowy wzmaczniacza zostal odlozony do lamusa. Schemat wzmaczniacza znalazlem w radioelektroniku , z ktorego roku nie pamietam a w tej chwili aby go znalesc musialbym przewertowac cala wersalke bo tam mam schowane czasopisma , pamietam ze byl to wzmacniacz o mocy 40 w i malych znieksztalceniach tim . Tak wiec mam plytki stopnia mocy zas przedwzmaczniacz to kopia ukladu amplitunera Radmora . I tak to lezy i czeka na moment abym odkurzyl plytki i dokonczyl wzmaczniacz , ale poniewaz trzeba isc z duchem czasu wiec przylaczam sie do prosb kolegow i prosze o schemat .
Pozdrawiam
Wosiekpl
wzmacniacz
Witam
Dzieki za odpowiedz na moj list , interesuje mnie glownie schemat przedwzmacniacza bowiem tak jak pisalem koncowke mam zrobiona i przedwzmaczniacz takze ale chodzi mi oto aby wyeliminowac wszelkie mechaniczne przewlaczniki sygnalu i zastapic je elektronicznymi .
Pozdrawiam
Wosiekpl
Dzieki za odpowiedz na moj list , interesuje mnie glownie schemat przedwzmacniacza bowiem tak jak pisalem koncowke mam zrobiona i przedwzmaczniacz takze ale chodzi mi oto aby wyeliminowac wszelkie mechaniczne przewlaczniki sygnalu i zastapic je elektronicznymi .
Pozdrawiam
Wosiekpl
Re: wzmacniacz
http://www.radioelektronik.pl/...Schemat wzmaczniacza znalazlem w radioelektroniku , z ktorego roku nie pamietam a w tej chwili aby go znalesc musialbym przewertowac cala wersalke bo tam mam schowane czasopisma , pamietam ze byl to wzmacniacz o mocy 40 w i malych znieksztalceniach tim ...
Tu mozesz w archiwum zciagnac sobie spis tresci wszystkich numerow Re i za pomoca Worda znalesc ktory to numer
W ofercie AVT jest chyba kilka takich preampow sterowanych cyfrowo...
Zobacz na www.avt.com.pl (moze znajdziesz cos dla siebie)
Lub w EP czy EdW masz na koncu czasopisma oferte kitow AVT (moze Cie zainteresuje)...
Sorry za te byki ale cos mi sie z kompem stalo i nie mam polskich znakow.
Zobacz na www.avt.com.pl (moze znajdziesz cos dla siebie)
Lub w EP czy EdW masz na koncu czasopisma oferte kitow AVT (moze Cie zainteresuje)...
Sorry za te byki ale cos mi sie z kompem stalo i nie mam polskich znakow.
apropo tego schematu (całego wzmacniacza)to ja też bym bardzio porsił )
chcę teraz zbudować przedwzamcniacz i może coś zaczerpnę z tego projektu:-)
mój adres to- admin@modelarstwo-rc.cxc.pl
Dziękuje i Pozdrawiam.
Michał M.
chcę teraz zbudować przedwzamcniacz i może coś zaczerpnę z tego projektu:-)
mój adres to- admin@modelarstwo-rc.cxc.pl
Dziękuje i Pozdrawiam.
Michał M.
Witam!
Dorzuce i ja pare słów od siebie. Każdy ma własne doświadczenia, jeden woli bipolar a inny unipolar. Ja robiłem wzmacniacze i na tym (LM3886) i na tym (TDA7294). Musze powiedzieć że byłem niesamowicie zadowolony z tego który zrobiłem dla siebie na TDA7294 porównywałem go ze wzmacniaczen Cambridge Audio A1 a do odsłuchu Użyłem odtwarzacz Cambridge Audio CD4 i kolumny Tanoy R1 oraz Jamo Studio 180. Musze przyznać że test mnie uszczęśliwił ponieważ mój wzmacniacz nie odstępował na krok sprzętowi markowemu.
Wzmacniacz miał troche jaskrawsze górne częstotliwości ale wszystko było w normie.
Moja rada: Budować i nie martwić się ewentualnymi trudnościami bo po ich pokonaniu radość bedzie wielka!!!
PS. TDA7294 lubi duże kolumny podłogowe ale nie należy go nie doceniać.
Po kilku godzinach grania na pełnej mocy Jamo nie wytrzymały i praktycznie ocalały tylko głośniki basowe a przypomne że te Jamo to kolumny o mocy 100/170W.
Dorzuce i ja pare słów od siebie. Każdy ma własne doświadczenia, jeden woli bipolar a inny unipolar. Ja robiłem wzmacniacze i na tym (LM3886) i na tym (TDA7294). Musze powiedzieć że byłem niesamowicie zadowolony z tego który zrobiłem dla siebie na TDA7294 porównywałem go ze wzmacniaczen Cambridge Audio A1 a do odsłuchu Użyłem odtwarzacz Cambridge Audio CD4 i kolumny Tanoy R1 oraz Jamo Studio 180. Musze przyznać że test mnie uszczęśliwił ponieważ mój wzmacniacz nie odstępował na krok sprzętowi markowemu.
Wzmacniacz miał troche jaskrawsze górne częstotliwości ale wszystko było w normie.
Moja rada: Budować i nie martwić się ewentualnymi trudnościami bo po ich pokonaniu radość bedzie wielka!!!
PS. TDA7294 lubi duże kolumny podłogowe ale nie należy go nie doceniać.
Po kilku godzinach grania na pełnej mocy Jamo nie wytrzymały i praktycznie ocalały tylko głośniki basowe a przypomne że te Jamo to kolumny o mocy 100/170W.
-
- -