rozumiem że mam to wszystko prześledzic , zebrać w kupę i samemu cos wykombinować?
A skoro juz wszyscy rozdmuchali temat jezyków to npiszcie z jakich programów korzystać najlepiej przy programowaniu procesorków AVR w C a z jakiech w asemblerze (dobrze by było gdyby miały jakis symulator) j z jakiej literatury najlepiej korzystać dla początkujących, a wracając do Bascom to myśle że na początek jest niezły pozwala w bardzo krótkim czasie coś zrobić z mikrokontrolerem.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmiernik czestotliwosci ATMega8
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Co do asm to polecam AVR Studio... jest darmowe.. peln wersje można ściągnąć ze strony Atmela. Ma bardzo dobry symulator pokazujący na bierząco stan wsyzstkich wyjść i rejestrów... obsługuje wsystkie procki... ma tylko jedną wade... współpracuej z programatorem który osztuje coś koło 100PLN ale zawsze możesz generować hex a i programowac bascomem.... co do literatury to napewno przyda ci sie Mikrokontrolery AVR w praktyce a jak poszukasz po necie to znajdizesz przykłady programów... nie pamietam dokladnie ale chyba mikrokontrolery.net czy cos takiego...
-
a_antoniak
- -

- Kontaktowanie:
Re: dzięki
i tu się w dużej mierze mylisz jeśli piszesz o wyborze języka. owszem - poszukiwanie jednego słusznego języka do wszystkiego nie ma sensu - wybór zależy od konkretnych wymagań. ale biorąc pod uwagę który język daje największe możliwości z trzech rozważanych to obecnie jest to zdecydowanie C. można łatwo programować hybrydowo (moduły w asm, funkcji wołane z C) i to jest bardzo powerfull. jeśli będziesz pisał np. interfejsy użytkownika w asm to stracisz tylko czas. a fragmenty krytyczne czasowo zrobisz w asm "co do 1us" i po kłopocie. zaś utrzymanie większej aplikacji w bascomie (który nie wiadomo co robi tam w środku) jest IMHO kosmicznie trudne.a wywody o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świetami Wielkiej nocy to ja sobie moge w raio posłuchać, pozdrawiam
opinia którą uparcie prezentuje powstała na pdst. bardzo praktycznych doświadczeń z uP i nie jest to tylko moja opinia - podziela ją "kilku" naprawdę doświadczonych programistów.
jeśli prawdą byłoby to co pisze Czajnik to należałoby uznać, że projektanci pracujący w takich firmach jak Motorola, Microchip, Philips, ARM Ltd., STM, Keil, Raisonance itd. są kretynami (a trudno ich o to podejżewać). nawet Atmel tak zaprojektował liste instrukcji AVR aby optymalnie kompilować do tego C.
jesli zaś pisałeś o wyborze "na stałe" uP to mylisz się zupełnie.
do a antoniak
jesteśmy prawie sąsiadamiKrasnystaw jest blisko Lublina, a jaką książke polecasz na początek do C i programowania AVR, oraz jaki programik?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
a_antoniak
- -

- Kontaktowanie:
Re: do a antoniak
jeśli chodzi o samo C to w sumie można polecic 1. tom "Symfonii C++" Jerzego Grębosza. Możesz najpierw poćwiczyć na PC (będzie zdecydowanie łatwiej "wejść" w sam język). Na PC parę kompilatorów się znajdzie, np. VC++ 6.0, Dev C++ (nakładka na GCC) (ale wykorzystałbyś je do C a nie C++). no i klasyka - Kernighan, Ritchie - "Język ANSI C" też się przyda.jesteśmy prawie sąsiadamiKrasnystaw jest blisko Lublina, a jaką książke polecasz na początek do C i programowania AVR, oraz jaki programik?
Pozdrawiam
co do C na uP - AVR. myślę, że książka i kurs z EP Jacka Bogusza to dobra propozycja (ale nie czytałem szczegółowo) - jednak dotyczą one 8051 a nie AVR. Jarosław Doliński (ww. książka), ostatnio jest kurs w EdW - prowadzi go niegłupi Autor i kurs jest z tego co wiem dobry (ale sam nie czytałem). teraz jest też kurs AVRGCC w EP (też niegłupi Autor
kompilator na AVR - na początek możesz użyć popularnego AVR-GCC (ale tylko do zabawy) i pakietu WinAVR. jest też (podobno świetny) SDCC. no i są komercyjne kompilatory - za darmo z ograniczeniami czasowymi lub dot. wielkości kodu. ja przez chwilę używałem ICCAVR (ImageCraft) wersja 45-dniowa - działa nienajgorzej.
pozostaje kwestia programatora. ja (i nie tylko ja) z powodzeniem używałem programatora ISP o nazwie STK200/300 (opisy w sieci i np. EdW 9,10/2001 - chyba
mam taki własnie programator, zbudowałem układ testowy wg swojego pomysłu do ATMega 8, wykonałem nawet kilka programików w bascom AVR ( o dziwo działają z tym że udało mis się zablokowac jeden procesorek, przez złe ustawienie fus bitów,) ale gdzie sie nie rusze w sieci wszedzie piszą że tylko C lub asembler a bascom to jest dla .............. (mnie) i jet mi troche nie swojo że się do nich zaliczam, ale wydało mi sie to proste do opanowania, ale teraz nie wiem czy dalej obczajac Bascoma czy cos innego.
-
a_antoniak
- -

- Kontaktowanie: