Dokładność i stabilność kwarca można uznać za wystarczającą. Mi chodziło tylko o to, że dla długich czasów trzeba timer w taki czy inny sposób 'resetować' wielokrotnie, przez co następuje poślizg czasu na niezbędnych do tego instrukcjach i w tedy czas nie wynika tylko z prostych obliczeń. A kontrolery z RTC są już nieco droższe.
Długie dokładne czasy najlepiej chyba odmierzać z kwarca licznikami.
Ale to tylko takie tam, odbiegliśmy od tematu...
Ja akurat w tym przypadku zastosowałbym 555.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaki Jest Najprostszy Timer
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
A ja za to nie widze w tym zadnego problemu, i poza bledem wspomnianym przez Guru, wynikajacym z niedokladnosci kwarcu, zadnych innych bledow nie bedzie (nie przesunie sie nawet o 1 takt).A to ja wytoczę jeszcze takie działo, że gdybyśmy chcieli odmierzyć te 4.5 minuty z dokładnością 0.001 sekundy za pomocą mikrokontrolera, nie byłoby to już takie tanie...
Moze nie bylo by to proste w kodzie, ale nie wplynelo by na zwiekszenie kosztu.
Dzieki
Wielkie dzięki dla AceK'a i Małysza. Przez was w końcu zrozumiałem budowę, działanie oraz zastosowanie tego popularnego "klocka" jakim jest timer 555. Zacząłem już zabawy w moim warsztaciku z KIA555 P. Bardzo fajne rzeczy z tego wychodzą Mimo iż temat ten zamienił się w dyskusje na temat "procka" i oszczędności jakie niesie (co tak z grzeczności innych forumowiczów nie powinno się zdarzyć), nauczyłem się wiele .
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
PS. Dla tych co nie rozmawiali na zapytany temat ale się udzielali - malutkie pozdro
Jeszcze raz wielkie dzięki.
Pozdrawiam
PS. Dla tych co nie rozmawiali na zapytany temat ale się udzielali - malutkie pozdro