Tak. W CSI robili. Sprawdzali body i oba obiektywy i twierdza, że lepiej już nie będzie. Zdjęcia lepsze wychodzą na obiektywie 55-200mm niż na 18-55.
Generalnie z moich obserwacji ten sprzęt lubi dużo światła i bardzo krótkie czasy.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJaką lustrzankę polecicie?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Re: Jaką lustrzankę polecicie?
Ogólnie stokowy dodawany do każdego body, bez względu na producenta nie grzeszy jasnością, więc nie ma się co dziwić . Z 3.5/5.6 cudów nie uzyskasz.
Tele są już lepiej wykonane, ale i kosztują 2-3razy więcej niż "kitowce", a to dodają szkiełko APO, więcej powłok, stąd lepsza ostrość. Sam na swojego Kita 18-55 nie narzekam. Ale za nic w świecie nie zrezygnował bym z używania stałek 35 soniacza i 58zenita. Na cajsa mnie nie stać .
Bawiłem się przez jakiś czas a450tką od kumpla też nie ma problemów z ostrością na kicie, a np. oglądając zdjęcia z cannona kumpeli (5d mark2) można odnieść wrażenie, że non stop ma brudne szkła .
Tele są już lepiej wykonane, ale i kosztują 2-3razy więcej niż "kitowce", a to dodają szkiełko APO, więcej powłok, stąd lepsza ostrość. Sam na swojego Kita 18-55 nie narzekam. Ale za nic w świecie nie zrezygnował bym z używania stałek 35 soniacza i 58zenita. Na cajsa mnie nie stać .
Bawiłem się przez jakiś czas a450tką od kumpla też nie ma problemów z ostrością na kicie, a np. oglądając zdjęcia z cannona kumpeli (5d mark2) można odnieść wrażenie, że non stop ma brudne szkła .
Canon EOS 450 - używam od dawna, wszystko gra, jestem zadowolona i na razie bym nie zmieniła. Jestem jednak amatorkom, zdjęcia robię hobbistycznie więc... ekspertem nie jestem
Osobiście polecam wyjątkowo prostą w obsłudze lustrzankę cyfrową Nikon D3000. Idealna dla początkujących fotografów
-
- -
Spokojnie mogę polecić lustrzanki Sony, bo mam model A55 i sprawuje się świetnie. Kupiłem go dosyć dawno i to bez obiektywu, tylko samo body. A że miałem 2 stare obiektywy zenitowskie to zainwestowałem w przejściówkę i na początku tylko nimi robiłem zdjęcia. I w sumie do tej pory tak mi chyba do tej pory najwygodniej. To fajny sposób dla laików, żeby nauczyć się ustawiać ostrość manualnie, bo wtedy nie ma innej opcji. I nie marnuje się kliszy, więc można trenować do woli I tak jak kolega napisał wyżej, chyba już bym nie zamienił Sony na Canona czy Nikona. Bo wbrew pozorom nie tylko firmy nastawiające się tylko na aparaty mogą zrobić dobry sprzęt.
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
Po pierwsze sony ma zaplecze w postaci doświadczeń Konica-Minolta, gdzie nikon czy canon był wiele lat w tyle za nimi.
Nie jestem przeciwnikiem ani N czy C, ale ogólnie jest mit, że tylko mając ich sprzęt jest się prawdziwym fotografem........Niestety to nie aparat robi zdjęcia, tylko człowiek.
Nie jestem przeciwnikiem ani N czy C, ale ogólnie jest mit, że tylko mając ich sprzęt jest się prawdziwym fotografem........Niestety to nie aparat robi zdjęcia, tylko człowiek.
-
- -
Osobiście polecam Canona EOS 600D. Co prawda adresowany jest do bardziej zaawansowanych amatorów fotografii, ale warto wziąć go pod uwagę:)
- rezasurmar
- -
- Kontaktowanie:
No ale jaki budżet. Ja bym polecił jakieś prostsze modele sony, do tego pierścienie do obiektywów Zenita i za 1500zł masz dobre lustro z przyzwoitymi stałoogniskowymi obiektywami.
Ja mam lustrzankę Nikon D90. Jestem bardzo zadowolony. Mam aparat od 3 lat. Bezawaryjnie, ostrość zadowalająca. Ostatnio dokupiłem nawet obiektyw zoom. Jak na amatorskie zdjęcia to jest 100% satysfakcji