Weź sobie np. sygnał 30Hz i zaobserwuj na oscyloskopie zachowanie napięcia na zaciskach kondensatorów przy prądzie 10A !!! (wartość skuteczna)
Dopóki trafo mu się nie nagrzeje. (ten aktualny na pełnym gazie potrafi nieźle się zagrzać, a co dopiero mówić o mniejszym )
Skoro przyrządy pokazują 400W to znaczy że tyle jest na wyjściu
nikt nie może być aż tak nierozgarnięty...
Cofam to co powiedziałem. Może...
Kolega zapewne zapomniał (albo raczej "celowo nie chce przyjąć do wiadomości"), że muzyka od sinusa różni się dość znacznie. Więc - owszem dla celów "doświadczalno-testowych" "przegwizdywanie" wzmacniacza sinusoidą (i opieranie się na wynikach pomiarów) ma pewne swoje zalety, ale na;leży umieć je interpretować. Ja cały czas piszę, że dla sygnału MUZYCZNEGO (nie sinusoidalnego) charakter obciążenia wzmacniacza mocą (już nie wiem jak pisać, abyś wreszcie zrozumiał...) ma charakter bardziej "impulsowy" - więc z mocą sinusoidalną nie ma zbyt wiele wspólnego.
Słyszałeś zapewne o szumie różowym? Wyobraź więc sobie że ten szum podajesz na wzmacniacz, ale w "impulsach" o rożnej amplitudzie - JAK WTEDY OKREŚLISZ ŚREDNIĄ MOC ODDANĄ PRZEZ WZMACNIACZ (a więc de facto pobieraną przez zasilacz?)???
Chcesz mnie obrażać - obrażaj do woli. Ale - jakoś nie jesteś w stanie zrozumieć istoty i sensu moich wypowiedzi, więc ich nie oceniaj.
"Trudno jest Ci zrozumieć że ja cały czas mówię o średniej mocy dla sygnału muzycznego, a Ty dla sinusa..."
A niby jak mam to sprawdzić, skoro nie mam decybelomierza ?
Moc wzmacniacza chcesz mierzyć decybelomierzem? Powodzenia...
https://www.google.pl/search?q=decybelo ... 80&bih=884
Skoro przyrządy pokazują 400W to znaczy że tyle jest na wyjściu (w impulsie ok. 800W) a ile z tego jest mocy muzycznej, to wszystko zależy od jakości a przede wszystkim od wielkości paczek. tyle...
A tu już pokaz indolencji Kolega pokazał...
1/ Jeśli umiesz zmierzyć moc sinus, na jakiej podstawie , lub w jaki sposób mierzysz moc w impulsie ?
Jaki to jest impuls? Jak długi i dla jakiego sygnału?
2/ Co do jasnej Anielki ma wspólnego moc muzyczna do "wielkości paczek"???
Chyba coś ci się kolego popiermyliło z mocą akustyczną; a to zupełnie inna sprawa niż moc muzyczna.
Po raz ostatni więc proszę - nie pogrążaj się bardziej, bo trzeba będzie specjalnie dla Ciebie dno pogłębiać.
"Skoro domeną istoty ludzkiej jest mądrość, to czemu w tej prawdzie tak wiele miejsca zajmuje głupota?"
...no właśnie...