Jest taki fajny programik w darmowej wersji do użytku własnego a nazywa się Virtual Dj.
Może wyglądać na przykład tak:
Do tego programiku można podpiąć konsolę zewnętrzną która może wyglądać tak:
Z tego co wiem to się komunikuje poprzez port zdaje się MIDI i tu moje pytanie:
Czy ktoś widział własnoręcznie wykonaną taką konsolę? Chodzi głównie o zagadnienie sterowania a nie o wygląd. Sterowanie tym programem z poziomu klawiatury jest możliwe ale dość uciążliwe.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?
Możliwe jest wszystko... tylko, ze wykonanie takiej konsolety od podstaw jest w amatorskich warunkach całkowicie nieopłacalne. Pomijam już fakt stosowania (najprawdopodobniej) procesorów z zaszytym programem sterującym, specjalizowanych układów itp... Po podliczeniu kosztów samych elementów wychodzi cena kosmiczna. A obudowa? Projekt? Płyta? Gałki, klawisze, i inne duperelki?....
W tej całej zabawie najważniejszy jest jednak program sterujący - jak uda Ci się go rozpracować - robisz co chcesz.
W tej całej zabawie najważniejszy jest jednak program sterujący - jak uda Ci się go rozpracować - robisz co chcesz.
Da się zrobić takie coś - jest to w sumie prosty sterownik MIDI. Elektronika jest banalna, niestety, część mechaniczna już nie bardzo
http://as.elte-s.com/old/n/muzykant5/muzykant5.htm
http://as.elte-s.com/old/n/muzykant5/muzykant5.htm
Program do obsługi konsoli można napisać od zera. Gorzej ze sterownikiem do komunikacji z PC-tem
O co chodzi z tym sterownikiem do komunikacji? Janko Muzykant wszystko zrobił. To są standardowe komunikaty MIDI, programujemy tego virtualDJa i działa. Nie będzie to może ładnie wyglądać, a zrobienie kontrolera do scratchowania nie będzie proste, ale dla chcącegoProgram do obsługi konsoli można napisać od zera. Gorzej ze sterownikiem do komunikacji z PC-tem
Takie coś to i ja bym zrobił.
Rozchodzi się o to, że mam narzędzie do graficznego programowania mikrokontrolerów, ale nie mam narzędzia do graficznego programowania komputerów.
Np. grafikę tworzę w pańcie, a przyciski, ew. suwaki wyświetlane na pulpicie programuję graficznie.
Rozchodzi się o to, że mam narzędzie do graficznego programowania mikrokontrolerów, ale nie mam narzędzia do graficznego programowania komputerów.
Np. grafikę tworzę w pańcie, a przyciski, ew. suwaki wyświetlane na pulpicie programuję graficznie.
Według mnie lepiej już wydać 300 zł chociażby na kontroler Numarka i mieć z głowy. No chyba że jesteś pasjonatem i chcesz zbudować to samemu, co jest możliwe ale niestety nie znam szczegółów.