Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przedwzmacniacz Ne5532 kilka pytań.

born2die
-
-
Re: Przedwzmacniacz Ne5532 kilka pytań.

Postautor: born2die » 30 lip 2013, o 19:13

Zrobiłem preampa. Niby działa ale nie dokońca. Kwestie trzeszczenia sam sie uporałem bo doczytałem post matiza i wstawiłem (wiem zgrzeszyłem) elektrolita 1uF i pomógł natomiast dzieje sie coś takiego, że jak reguluje barwę tonu to ona podgłaśnia i ścisza muzyke. No i o ile wysokie cos tam slychac ze sie zmienia to niskie w pewnym momencie pierdza i to wszystko.
Dodano po namyśle:
Musi być ten przedwzmacniacz który jak już usłyszałem cechuje się bardzo małą ilością szumów, a brumu nie ma w ogóle. Jedyne co to te tony się nie regulują i zmieniają poziom głośności. Dodam, że balans i volume działa jak trzeba. Jak przewidział matiz balans działa w prawie, że skrajnych położeniach mnie to nie przeszkadza. Dodam, że rezystory są nowe oraz kondensatory też. 33nF i 3,3nF oraz wszystkie 100nF są ceramiczne, a reszta czyli 4x100uF i 4x1uF to Jamicon elektrolityczny sprawny. A kondensatory wejściowe i wyjściowe to MKT wiec nie ma mowy, że to ich wina. Podmienię potencjometr od bass u dam znać czy to pomoże.
Dodano po namyśle:
AA potencjometry to 100k

Edit:

Już działa wymieniłem potencjometr of bassu.
Dodano po namyśle:
Mnie to zadowala, a jak juz zaczął w pełni działać to miłym zaskoczeniem było, to, że ten bass jak się go podwyższy nie jest taki dudniacy i "lamiący żebra" tylko miły i miekki. Mimo, że jestem na działce i wzmacniacz gra tylko z kolumna DIY czyli gdn15/16 i bez zwrotnicy tylko przez sam kondensator gdwt9/70 to naprawde miło to gra, ale domyślam się co ta konstrukcja pokaże na DS HX70.

Jak chcesz to mogę ci wysłać projekt plytki.
Edit: Temat innych konstrukcji posprzątany, trzymajmy się właściwego zwłaszcza że autor wyraził taką wolę.
Pajączek

born2die
-
-

Re: Przedwzmacniacz Ne5532 kilka pytań.

Postautor: born2die » 31 lip 2013, o 17:19

Żeby nie zaśmiecać. Mam taki dziwny problem , jak podłącze do zasilania wskaźnik wysterowania to zaczyna mi wzmacniacz brumić. Jeżeli go odłącze to żeby usłyszeć cokolwiek w głośniku to musze wsadzić do niego leb, nawet siedząc koło niego nie słysze. Dodam, że jak wsadze łęb do głośnika to jest takjakby brum z szumem się przeplatał, mnie to nie przeszkadza, ale jak włącze wskaźnik to ten brum jest bardzo słyszalny i denerwujący, jakaś rada dla początkującego konstruktora? :)

A tak BTW znalazłem potencjometr z silnikiem (chyba alpsa) można to jakoś ladnie upchnąć, żeby było bardziej hajendowo :mrgreen:

Edit:
Juz nie brumi miałem zapętlenie masy na wskazniku. Ale tego potka z silnikiem bym jakos dolożyły tylko jak sie za to zabrac

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”