Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ochrona rj45

Beri
-
-
Ochrona rj45

Postautor: Beri » 12 maja 2013, o 14:01

Witam,

mam pytanie odnośnie ochrony, co mogę dobrać. Mam podany zakres częstotliwości, na których piorun powoduje zakłócenia, tj. od 10^3 do 10^6 Hz.

Kolega doradził mi taki filtr górnoprzepustowy:
1MHz High pass filter circuit using OPA603
rysunek: http://www.8085projects.info/image.asp? ... OPA603.jpg
http://www.8085projects.info/post/1MHz- ... PA603.aspx - w chwili, gdy pisze tego posta strona mi nie działa..

Czy dobrać coś innego :?
Ewentualnie jakie parametry jeszcze muszę wziąć pod uwagę by samemu dobrać coś odpowiedniego?

Awatar użytkownika
magikjl
-
-

Re: Ochrona rj45

Postautor: magikjl » 12 maja 2013, o 21:56

Cześć
Napisz coś więcej.
Co chcesz ochronić, transmisję, urządzenia, kable...
Jak się domyślam to chyba zwykłe urządzenie antyprzepięciowe. jest tego całą masa, wpisz w google "net protector" i wybierz grafikę. Jeśli chcesz ochronić transmisję, to na odcinku narażonym, zastosuj światłowód, jeśli urządzenia, to najpierw je dobrze uziem Rz<10 Ohm i nie do rurki od kaloryfera tylko min 10mm Kwadrat do ziemi(szpilka, otok), jeśłi chcesz ochronić kable to moge opisać ci na prv, bo to cała masa różnych wymagań dotyczących długości, urządzeń, uziemień itp...

Beri
-
-

Re: Ochrona rj45

Postautor: Beri » 12 maja 2013, o 22:36

To jest część czystoteoretycznego projektu, pewne wartości mogę sobie dobrać sama, mam chronić transmisję. J/w podane wartości częstotliwości, którymi muszę się zająć. Sytuacja jest następująca: mała sieć składająca się z routera i dwówch komputerów podłączonych do niego skrętką. Mam podaną S kabli, S1 = 10 cm2 i S2 = 20 cm2. Natężenie prądu Imax wzorsło w czasie 5 mikrosekund do wartości 200kA. Z prawa Faradaya policzyłam, że dla danego kabla w układzie indukuje indukuję się napięcie E1 = 0,8V i E2 = 1,6 V (ieśli dobrze policzone, dodatkowo z pomocą prowadzącego przyjęłam pewne uproszczenia. Jako, żę delta t jest małe to przyjęłam jako dt). Fala elektromagnetyczna wytworzona jest przez piorun, który uderza w odległości 10m.
Nie wiem co bym jeszcze mogła podać :roll:

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”