Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKomputer dla dziecka
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Witam zamierzam zakupić mojemu synowi taki laptop :
ASUS M51SE-AS013C-1
Będą na nim chodziły nowe gierki ?
ASUS M51SE-AS013C-1
Będą na nim chodziły nowe gierki ?
- Darlington
- -
Jestem takiego zdania, jak moim przedmówcy. Laptop nie jest komputerem do gier, chociaż pewnie niektóre będą (a może nawet większość) na nim działały. Laptop dosłownie gotuje się pod klawiaturą. Owszem, są i takie do zastosowań multimedialnych, ale myślę, że cena takiego to tak od 6 tysięcy wzwyż. Do gier najlepszy jest porządny komputer stacjonarny, z dobrym chłodzeniem tak procesora, jak i karty grafiki. Ponadto jeśli z czegoś nie będziesz zadowolony, to po prostu wymienia się podzespół, a nie cały komputer. Jeśli przyjdzie ci dołożyć pamięci, to kupisz ją około 2x taniej, niż do laptopa. I tak dalej, i temu podobnie. Tak na marginesie: laptop jest komputerem nastawionym raczej na wytrzymałość, niż na szybkość. Z tego powodu jest też wolniejszy od stacjonarnego. Nie ma co zachwycać się częstotliwością zegara procesora. Po prostu oszczędza się energię kosztem szybkości.Witam zamierzam zakupić mojemu synowi taki laptop
Poza tym byłem użytkownikiem ASUS'a F30 i mam naprawdę mieszane uczucia. Obudowa wytarła się z farby, przynajmniej 2x w tygodniu oglądałem "blue screen" Windowsa XP, po hardware karty sieci WiFi nie umiał porozumieć się z driverem. I to zabawne wyszukiwanie rozwiązania problemu przez MS Windows...
W zasadzie używam od paru lat wyłącznie laptopów, ale charakter tego, co robię, jest raczej statyczny. Piszę teksty, przeglądam strony, słucham muzyki, jakieś kompilatory. Do tego jest dobry, ale gry... Oj nie polecam. Proponuję kupić synowi stacjonarny komp do gier, a za jakiś czas laptopa jako drugi komputer do domu
Re: Komputer dla dziecka
Moim zdaniem dobry laptop jak najbardziej będzie dostosowany do gier. Trzeba sobie poczytać różne opinie na temat sprzętu, komentarze osób którzy wcześniej go zakupili. Osobiście mam laptop firmy Dell i gram na nim w praktycznie wszystkie gry na maksymalnych detalach. Poza tym taki sprzęt jest o wiele bardziej wygodny niż tradycyjny stacjonarny.
Moim zdaniem to do gier są Konsole, jakieś PlayStacion, X-Boxy, Nintenda i co tam jeszcze.
Cała idea i koncept tych urządzeń to jak najlepszy Performens do specjalnie tworzonych gier.
Tak jak już Darlington mówił, Laptop czy tam jakiś komputer to do celów edukacyjnych, i to nie tylko dla dzieci bo człowiek całe życie się uczy.
Możesz powiedzieć: „Synu, chcesz pograć to napisz sobie grę”
Cała idea i koncept tych urządzeń to jak najlepszy Performens do specjalnie tworzonych gier.
Tak jak już Darlington mówił, Laptop czy tam jakiś komputer to do celów edukacyjnych, i to nie tylko dla dzieci bo człowiek całe życie się uczy.
Możesz powiedzieć: „Synu, chcesz pograć to napisz sobie grę”
-
- -
A jaki zakres cenowy Cię interesuje? Bo z tego co widzę, procesor jest już trochę przestarzały. Być może w tej cenie znajdziesz coś lepszego.
000andrzej Procek jest z pewnością nienajświeższy... tak jak i temat... sprzed 4 lat. Dzięki niejakiemu lot** mamy tu wykopaliska.
Ps. dalsza dyskusja chyba mija się z celem, chyba że komuś przyjdzie zmierzyć się aktualnie z podobnym problemem wyboru...
Ps. dalsza dyskusja chyba mija się z celem, chyba że komuś przyjdzie zmierzyć się aktualnie z podobnym problemem wyboru...
-
- -
Chyba nie ma sensu - zamykaj.
-
- -
Moja córka ma na święta urodziny i planuję kupić jej laptopa, ale zupełnie się na tym nie znam... Doradzicie mi coś? Dodam, że córka ma 15 lat i laptop służyłby jej jedynie do przeglądania stron itp
- Łukasz Krysiewicz
- -
ostatnio przy zakupie laptopów
polecam wszystkim ibm lenovo
jaki jest budżet przewidziany na prezent ?
polecam wszystkim ibm lenovo
jaki jest budżet przewidziany na prezent ?
-
- -
Skoro szukasz lapka do przeglądania stron to wystarczy iść do sklepu i kupić coś od 1500 w które i po sprawie.
Ale dlaczego uważacie, że laptop to zły pomysł? Złym pomysłem jest rodzic, który nie wie jak obchodzić się z dzieckiem, które ma komputer. Mój syn ma swój od małego, jest to dla niego zupełnie normalne, nie oszalał na jego punkcie, gra od czasu do czasu w fajną strategię jak jego ojciec (albo i czasem mamusia ) i wszystko jest w porządku. Zauważyłam, że dużo w sieci czyta... chyba więcej niż chłopcy w jego wieku, którzy mieliby do dyspozycji tylko książki. Odpowiednie zabezpieczenia, głowa rodziców na karku i dlaczego nie sprezentować dziecku dobrego sprzętu o który zresztą będzie dbało.. ?
komputer do gierek się nada. Tylko, tak myślę.. nie lepiej konsole? Pogracie razem, poruszacie się..
pozdrawiam
komputer do gierek się nada. Tylko, tak myślę.. nie lepiej konsole? Pogracie razem, poruszacie się..
pozdrawiam
myślę że tak, chociaż ten rynek wymagań sprzętowych do gier jest tak szybki, że masakra ale nie załamuj się pogra sobie na luzie
zależy jeszcze ile dziecko ma lat,wraz z wiekiem rosną wymagania.
To jest rzeczywiście przerażające, że dzieci zamiast biegać po podwórku wolą siedzieć przed komputerem i grać w gierki, które doszczętnie je odmóżdżają... A najgorsze jest to, że rodzice im na to pozwalają. Moim zdaniem komputer to nie zabawka, a wręcz przeciwnie - powinien służyć do nauki i do pracy.