Prawda, że moja analiza nie jest może całkowicie dogłębna, ale myślę, że wynika z niej odpowiedź na zadane przez profesora pytanie - dlaczego przy przesterowaniu tranzystora w stronę nasycenia sinusoida napięcia wyjściowego zniekształca się w taki sposób, że zamiast wypukłości "w dół" pojawiają się wypukłości "w górę". Przyczyną jest wchodzenie wówczas w stan przewodzenia złącza baza-kolektor, wskutek czego tranzystor staje się jakby zworą łączącą bazę, emiter i kolektor (to jest pewne uproszczenie, bo z jednej strony, są pewne przesunięcia poziomów napięć: Ube = ok. 0,7V i Uce = ok. 0,2V, co przy analizie składowych zmiennych można pominąć, a z drugiej strony to zwarcie tak naprawdę nie dotyczy samego wyprowadzenia bazy, a "bazy wewnętrznej", a między nóżką bazy a tą "bazą wewnętrzną" mamy Rbb', zwykle równe ok kilkunastu do kilkudziesięciu Ω). Tak więc moja analiza nie była pełna; stwierdziłem, że w czasie nasycenia tranzystora sygnał z generatora przenosi się bezpośrednio na wyjście, z tym, że ponieważ w tych momentach generator jest dodatkowo obciążany, to te czubki sinusoidy są w jakimś stopniu stłumione (można byłoby nawet określić współczynnik tego tłumienia znając rezystancje obciążające generator oraz jego impedancję wewnętrzną). Teraz, przypomniawszy sobie o Rbb', mogę dodać, że tak stłumione napięcie z generatora jest dodatkowo tłumione przez dzielnik Rbb' - (Re || Rc || Rl). Ale jakościowo wynik jest nadal taki sam - na ujemnych połówkach sinusoidy pojawiają się przeniesione z jakimś tłumieniem "czubki" dodatnie.
Oczywiście, amplituda sygnału z generatora jest za wysoka do tego wzmacniacza, ale myślę, że celem ćwiczenia było m.in. pokazanie efektu przesterowania wzmacniacza, i zmuszenie studentów do zastanowienia się nad wytłumaczeniem występujących przy tym zjawisk (pewnie padło też i pytanie o obcinanie sygnału wyjściowego po drugiej stronie, odpowiadające zatykaniu tranzystora).

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDlaczego dolny wykres jest zniekształcony ? tranzystor
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Dlaczego dolny wykres jest zniekształcony ? tranzystor
Z tego co tu czytam, to moje przypuszczenia się potwierdziły, jednak odnoszą się one do wypowiedzi użytkownika magikjl.
W końcu taki tranzystor w stanie przesterowania wzmacniacza, nadal będzie przewodził sygnał w kierunku od bazy do emitera, a więc tym samym popłynie prąd wyrównawczy po przez rezystor Re, co z kolei odłoży pewien potencjał odejmujący wartość napięcia od zasilania Ucc dla tranzystora (między kolektorem a emiterem), powodując jednocześnie wzrost napięcia na kondensatorze C2 po przez ładujący go rezystor Rc. (z tond ta parabola w dolnej części przebiegu)
W końcu taki tranzystor w stanie przesterowania wzmacniacza, nadal będzie przewodził sygnał w kierunku od bazy do emitera, a więc tym samym popłynie prąd wyrównawczy po przez rezystor Re, co z kolei odłoży pewien potencjał odejmujący wartość napięcia od zasilania Ucc dla tranzystora (między kolektorem a emiterem), powodując jednocześnie wzrost napięcia na kondensatorze C2 po przez ładujący go rezystor Rc. (z tond ta parabola w dolnej części przebiegu)
Re: Dlaczego dolny wykres jest zniekształcony ? tranzystor
Teraz, przypomniawszy sobie o Rbb', mogę dodać, że tak stłumione napięcie z generatora jest dodatkowo tłumione przez dzielnik Rbb' - (Re || Rc || Rl)
Z tym tłumieniem może być jeszcze jedna sprawa.
Cały układ ma jakieś wzmocnienie, niech będzie dla uproszczenia 10. Kiedy przesterowujesz wzmacniacz - nasycasz tranzystor - wzmocnienie spada do 1. Nie wiem na jakich zakresach mieliście ustawioną czułość oscyloskopu, ale podejrzewam, że na różnych - większą dla Ui o 10 razy od czułości dla Uo. Więc ta mniej załamana fala może być również wynikiem różnicy w czułości oscyloskopu dla kanałów. To są moje przypuszczenia, ponieważ nie mamy dokładnego opisu doświadczenia. Pozdrawiam.