Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siękaseta adapter
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
witam, mam male pytanie do doswiadczonych forumowiczow... Otoz kupilem sobie dzisiaj kasetowy adapter pozwalajacy podpiac mojego discmana pod kasetowe radio samochodowe. Mam problem, poniewaz radio "wypluwa" te kasete i nie potrafie stwierdzic co jest nie tak. Uslyszalem od kogos ze jezeli mam radio Sony to w z takiej kasety nalezy usunac autorewers... I teraz pytanie : co to wlasciwie jest? Zalaczam zdjecie wnetrza kasety. Z gory dziekuje za pomoc
wrzuta.pl/obraz/kOtpghoPLR/
wrzuta.pl/obraz/kOtpghoPLR/
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 08:09 przez houston88, łącznie zmieniany 2 razy.
- piterino_16
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
Nie wiem, czy dobrze widzę, ale to kółko zębate środkowe blokuje napęd obu talerzyków? Jeśli tak, to gdy talerzyk naciągający nie będzie się kręcić - mechanizm magnetofonu przełączy napęd na drugą stronę. I znów blokada. Stąd pewnie masz wypluwaną kasetę.
Proponowałbym spróbować wywalić te środkowe kółko blokujące, (jeśli w razie czego możesz je z powretem zamontować). Niech się kręci.
Proponowałbym spróbować wywalić te środkowe kółko blokujące, (jeśli w razie czego możesz je z powretem zamontować). Niech się kręci.
-
- -
Też mi się wydawało że po to służy, ale na zdjęciu nie zauważyłem innej zębatki, więc zaryzykowałem twierdzenie, że jak jest tylko to jedno kółko to będzie kręciło drugą szpulą w odwrotną stronę. Jeśli w radiu jest jakaś automatyka, to może głupieć.Ta zębatka blokuje? Wg mnie raczej przenosi napęd z talerzyka odbiorczego na podawczy.
--
MDz
Panowie mam problem gdyz wlozylem kasete adapter i dziek nadaje mi w mono nie wiedziec czemu ale jak wlacze zwykla kasete jest w stereo i nie wiem co jest kaseta jest niby stereofoniczna prosze o pomoc mam te kasete
http://www.allegro.pl/item298775222_ada ... _og12.html
http://www.allegro.pl/item298775222_ada ... _og12.html
-
- -
Jeśli kabelki i wtyczki masz dobre ( a pwawdopodobne jest że nie), kasetę pasowałoby reklamować. Wyraźnie napisane jest że jest to kaseta stereo.
Powiedz tylko jeszcze czy masz mono z obu głośników, czy tylko z jednego? Spróbuj dotknąć palcem przez śrubokręt wtyczki w obu kanałach. Powinieneś słyszeć przydźwięk najpierw w jednym potem drugim głośniku.
Powiedz tylko jeszcze czy masz mono z obu głośników, czy tylko z jednego? Spróbuj dotknąć palcem przez śrubokręt wtyczki w obu kanałach. Powinieneś słyszeć przydźwięk najpierw w jednym potem drugim głośniku.
-
- -
Re: kaseta adapter
Witam serdecznie. Kupiłem dzisiaj adaptor za całe 16 zł i nadeszła faza testów. Wsadziłem kasetę do radia w 12-letnim Citroenie Berlingo (kupione razem z samochodem), kabel do mojego Samsunga Galaxy Mini. Niestety, od razu po włączeniu radio zaczyna przewijać kasetę do przodu (?), po czym przerywa i ją wypluwa. Raz zadziałało, ale tylko na chwilę, by potem zazgrzytać i ponownie wypluć.
Sprawdziłem parę znalezionych w internecie metod. Wyjąłem najpierw kółka, które w normalnej kasecie są 'napędzane', potem znów je wsadziłem, a wyjąłem to środkowe, następnie wyjąłem cały środek. Nic nie poskutkowało, ciągle kończy się to tak samo.
Czy to ma jakiś związek z kolejnością wykonywanych czynności? Bo raczej nie chodzi o to, że nie ustawiłem minimalnego poziomu dźwięku w radiu, jak każe instrukcja adaptora ;p
Sprawdziłem parę znalezionych w internecie metod. Wyjąłem najpierw kółka, które w normalnej kasecie są 'napędzane', potem znów je wsadziłem, a wyjąłem to środkowe, następnie wyjąłem cały środek. Nic nie poskutkowało, ciągle kończy się to tak samo.
Czy to ma jakiś związek z kolejnością wykonywanych czynności? Bo raczej nie chodzi o to, że nie ustawiłem minimalnego poziomu dźwięku w radiu, jak każe instrukcja adaptora ;p
Otwórz radio samochodowe i po aplikacji wzmacniacza oraz dotykając palcem płytki, poszukaj punktów wejściowych i tam się pod lutuj.
Jak kaset nie słuchasz to odlutuj głowicę.
Jak kaset nie słuchasz to odlutuj głowicę.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, o 23:04 przez ECC88, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
A zatem konieczne są manipulacje w radiu? Szczerze mówiąc zielonego pojęcia nie mam, jak się za to zabrać i dlaczego akurat to powinno pomóc
Nie znam zasady działania kasety-adaptera, ale jeśli ma działać jak normalna kaseta to działanie niektórych magnetofonów było takie że najpierw przewijał kawałek kasetę i jeśli "poczuł" że jest taśma to włączał play. Zwykle magnetofony "wypluwają" kasety jeśli nie "czują" fizycznie taśmy. Sposobów sprawdzania czy jest taśma jest wiele. Od sprawdzania czy kręci się nie napędzane kółko kasety aż po sprawdzanie naciągu samej taśmy.Wsadziłem kasetę do radia (...) od razu po włączeniu radio zaczyna przewijać kasetę do przodu (?), po czym przerywa i ją wypluwa.
Musisz sprawdzić na jakiej zasadzie działa Twoje radio.
Jeśli w ogóle jest jakiś czujnik, to w 90% jest sprzęgnięty z kółkiem zabieraka taśmy (dowijaniem). Sama kasetka - adaptor powinna być tak skonstruowana, żeby mogła pracować w każdym odtwarzaczu - w każdym razie bez sprawdzenia "naocznie" jak jest w tym wypadku (czy na przykład czegoś nie blokuje) nie można nic więcej powiedzieć.
dlatego inwestuje się w transmitery radiowe, cena podobna a nie ma żadnych problemów.
-
- -
- Kontaktowanie:
Miałem podobnie , zębatka blokuje ;| i dlatego tak wynika
w jakiej cenie są takie adaptery?
-
- -