Chciałem zrobić sobie własny przełącznik audio video eurozłącza. W związku z tym mam takie pytanko, a może nawet trzy.
1. Czy mogę w złączu scart połączyć masę audio i masę video i masę ogólną czyli chasis?
Z tego co zdążyłem zmierzyć miernikiem na wyłączonym telewizorze to wszystkie masy się łączą poza masą video.
2. Czy jeśli na płytce ustawię 3 złącza scart w szeregu obok siebie to czy mogę w eagle'u piny złącz oblać polygonem masy audio?
3. Czy w sygnale sterującym z pinu 8 złącza scart wykorzystywane są obie opcje przełączania w tryb audio-video? Tzn czy są urządzenia które wystawiają na ten pin sygnały o napięciach:
- 5V-7V (nominalnie 6V) - tryb 16:9 - przełącza odbiornik TV w tryb AV 16:9 (dotyczy odbiorników panoramicznych);
- 9.5V-12V (nominalnie 12V) - przełącza odbiornik w tryb AV 4:3

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy można łączyć masę audio i masę video w złączu scart?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Czy można łączyć masę audio i masę video w złączu scart?
Na to pytanie odpowiedziałeś sobie sam.1. Czy mogę w złączu scart połączyć masę audio i masę video i masę ogólną czyli chasis?
Z tego co zdążyłem zmierzyć miernikiem na wyłączonym telewizorze to wszystkie masy się łączą poza masą video.
Nie powinno się sygnału FBAS łączyć równolegle.2. Czy jeśli na płytce ustawię 3 złącza scart w szeregu obok siebie to czy mogę w eagle'u piny złącz oblać polygonem masy audio?
Zrób jakiś Bufor na tranzystorach albo wykorzystaj układy takie jak ten:
http://cds.linear.com/docs/Application% ... an57fa.pdf
Co do 3 to się nie orientuje.
Re: Czy można łączyć masę audio i masę video w złączu scart?
Sygnały jako takie fizycznie nigdy nie będą się łączyć równolegle. Zawsze będzie podłączony tylko jeden sygnał.
Dwa źródła i jeden odbiornik.
Tylko masy będą połączone poza masami video jak to zdążyłeś zauważyć kolego ECC88.
Masa audio będzie tylko oblewać piny.
Dwa źródła i jeden odbiornik.
Tylko masy będą połączone poza masami video jak to zdążyłeś zauważyć kolego ECC88.
Masa audio będzie tylko oblewać piny.