Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTransofon Hi-Fi - AVT2619
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, procesorowiec, robertw, Moderatorzy
Witam. Wykonałem sobie układ transofonu z kitu AVT2619. Problem w tym że nie działa. Dokładniej, działam według instrukcji uruchomienia, i od razu w pierwszym kroku mam problem mianowicie...generator kwadraturowy na TL082 nie działa tak jak powinien, czyli nie generuje, na wyjściu (nóżka 1 i 7) mam napięcie stałe o wartości 9,01V.
Układ wygląda na poprawnie zmontowany, rezystory R24-R29 i R31 zastosowałem 1% 332k, kondensatory MKT 22nF niestety 10% ale dobrałem tak aby pojemności były równe(multimetrem). Zmieniłem wzmacniacz operacyjny na nowy i też nic się nie zmieniło.
Dodam ze układ zasilany napięciem niesymetrycznym.
Stabilizator na płytce LM7812. Wlutowałem potencjometr 20k zamiast R25 ale regulacja nim niczego nie zmienia. Diody D1 i D2 nie świecą się. W teorii powinny ograniczać amplitudę sygnału wyjściowego??...
Po usunięciu układu TL082. Napięcia na wyjściach są równe 0V.
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu i jak go wyeliminować???
Link do artykułu:
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2619.pdf
Układ wygląda na poprawnie zmontowany, rezystory R24-R29 i R31 zastosowałem 1% 332k, kondensatory MKT 22nF niestety 10% ale dobrałem tak aby pojemności były równe(multimetrem). Zmieniłem wzmacniacz operacyjny na nowy i też nic się nie zmieniło.
Dodam ze układ zasilany napięciem niesymetrycznym.
Stabilizator na płytce LM7812. Wlutowałem potencjometr 20k zamiast R25 ale regulacja nim niczego nie zmienia. Diody D1 i D2 nie świecą się. W teorii powinny ograniczać amplitudę sygnału wyjściowego??...
Po usunięciu układu TL082. Napięcia na wyjściach są równe 0V.
Ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu i jak go wyeliminować???
Link do artykułu:
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2619.pdf
Re: Transofon Hi-Fi - AVT2619
Po pierwsze: sprawdź wartość napięcia zasilającego TL082 (między 4 a 8 )
Po drugie: zwróć uwagę na układ który znajduje się na samym dole.
Prawdopodobnie jest to 79L12, tam jest możliwość wyboru układu zasilania. (sprawdź)
Po drugie: zwróć uwagę na układ który znajduje się na samym dole.
Prawdopodobnie jest to 79L12, tam jest możliwość wyboru układu zasilania. (sprawdź)
Napięcie zasilające 11,83V między 4 a 8. Zasilanie na pewno 12V bo nie wlutowywałem stabilizatora ujemnego.
Oto zdjęcia i projekt płytki:
Rezystory R14 i R15 są dobrze podłączone (Do nóżek 2 i 3 układów MC1496), płytkę przeprojektowałem na montaż układu od góry a nie jak w originale od strony ścieżek.
Dokonałem pomiarów TL082 i tak:
1. 9,17V
2. 20mV
3. 0,69V
4. 0V
5. 9,02V
6. 4,84V
7. 9,17V
8. 11,83V
Oto zdjęcia i projekt płytki:
Rezystory R14 i R15 są dobrze podłączone (Do nóżek 2 i 3 układów MC1496), płytkę przeprojektowałem na montaż układu od góry a nie jak w originale od strony ścieżek.
1. 9,17V
2. 20mV
3. 0,69V
4. 0V
5. 9,02V
6. 4,84V
7. 9,17V
8. 11,83V
Ok.
Jeszcze raz przeczytaj informację odnoszącą się do zasilania niesymetrycznego.
Tam jest napisane na czerwono, aby zewrzeć X z Z, rezystor R32 zmostkować, oraz z tego co przedstawia schemat, zamiast stabilizatora 79L12 na nóżce 1 i 3 powinien znajdować się mostek.
Z tego co tu piszesz to masz źle skonfigurowane zasilanie.
12V to za mało.
Napięcie powinno wynosić powyżej 24V (przynajmniej tak wynika z samego schematu)
To część artykułu.
"Moduł może być zasilany napięciem syme−
trycznym ±4,5...±18V albo napięciem poje−
dynczym w zakresie 9...25V"
Jeszcze raz przeczytaj informację odnoszącą się do zasilania niesymetrycznego.
Tam jest napisane na czerwono, aby zewrzeć X z Z, rezystor R32 zmostkować, oraz z tego co przedstawia schemat, zamiast stabilizatora 79L12 na nóżce 1 i 3 powinien znajdować się mostek.
Z tego co tu piszesz to masz źle skonfigurowane zasilanie.
12V to za mało.
Napięcie powinno wynosić powyżej 24V (przynajmniej tak wynika z samego schematu)
To część artykułu.
"Moduł może być zasilany napięciem syme−
trycznym ±4,5...±18V albo napięciem poje−
dynczym w zakresie 9...25V"
stabilizatora 7912 nie mam w ogóle bo pominąłem go w projekcie, Rezystor R32 zwarłem...na stałe zwarłem X z Z Do płytki dostarczam napięcie 15V, a na pytce jest stabilizator 7812.
Ok.
A czy pomijając stabilizator 7912 zrobiłeś mostek ścieżką, tak jak jest to zaznaczone na schemacie? ( z Z do N)
A czy pomijając stabilizator 7912 zrobiłeś mostek ścieżką, tak jak jest to zaznaczone na schemacie? ( z Z do N)
Zasilanie jest w porządku, przy takim połączeniu winno się znajdować między 4 a 8 ok. 12V
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa.
Czy na schemacie nie brakuje jednego węzła?
Mam na myśli wyjście U3B (tam gdzie się krzyżują "linie")
Zastanawia mnie tylko jedna sprawa.
Czy na schemacie nie brakuje jednego węzła?
Mam na myśli wyjście U3B (tam gdzie się krzyżują "linie")
zgadza sie zauważyłem to i jest to dobrze podłączone
1. 9,17V
2. 20mV
3. 0,69V
4. 0V
5. 9,02V
6. 4,84V
7. 9,17V
8. 11,83V
1. 9,17V
2. 20mV
3. 0,69V
4. 0V
5. 9,02V
6. 4,84V
7. 9,17V
8. 11,83V
Ok.
Ciekawi mnie jedna sprawa:
Skoro na nóżce 1 i 7 utrzymuje się wartość 9,17V, to czemu na nóżce 2 jest tylko 20mv ?
Tak przy okazji obejrzyj ten ciekawy artykuł.
Ten generator przypomina układ zastosowany w twoim urządzeniu.
zwróć uwagę jak są podłączone wejścia wzmacniaczy operacyjnych (niby tak ogólnie na to samo wychodzi, aczkolwiek trzeba przemyśleć)
http://www.elportal.pl/pdf/k04/26_04a.pdf
Ciekawi mnie jedna sprawa:
Skoro na nóżce 1 i 7 utrzymuje się wartość 9,17V, to czemu na nóżce 2 jest tylko 20mv ?
Tak przy okazji obejrzyj ten ciekawy artykuł.
Ten generator przypomina układ zastosowany w twoim urządzeniu.
zwróć uwagę jak są podłączone wejścia wzmacniaczy operacyjnych (niby tak ogólnie na to samo wychodzi, aczkolwiek trzeba przemyśleć)
http://www.elportal.pl/pdf/k04/26_04a.pdf
Samemu mnie to zastanawia tylko co z tym fantem zrobić...
widziałem to tylko że tam też jest pomieszane coś bo nogi U1A są źle pooznaczane
widziałem to tylko że tam też jest pomieszane coś bo nogi U1A są źle pooznaczane
Na samym początku musisz sprawdzić skąd te 20mv (powinno być o wiele więcej skoro wzmacniacze są wysterowane na fula... )
Wyjmij wzmacniacz z podstawki i sprawdź rezystancję pomiędzy 2 a 7
Wyjmij wzmacniacz z podstawki i sprawdź rezystancję pomiędzy 2 a 7