Zbudowałem zasilacz inpulsowy na podstawie artykułu Praktyczny Elektronik nr 7,8/1997.Sprawdziłem kilkakrotnie jakość lutów i wszystko wygląda dobrze.Po podłączeniu do sieci 230 V jest możliwość regulacji napięcia wyjściowego 12 V.
Natomiast gdy podłącze obciąrzenie do wyjścia napięcie spada do zera.W modelowym schemacie jest podane że trafo wykonane jest z rdzenia ferrytowego E 30/7 z materiału F-807,natomiast ja wykorzystałem rdzeń z zasilacza komputerowego.
Gdzie zacząć szukać błędu ???
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilacz inpulsowy.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Re: Zasilacz inpulsowy.
A można zapytać czym obciążasz?
W transformatorze, to wbrew pozorom dosyć istotny element w każdym zasilaczu impulsowym.W modelowym schemacie jest podane że trafo wykonane jest z rdzenia ferrytowego E 30/7 z materiału F-807,natomiast ja wykorzystałem rdzeń z zasilacza komputerowego.
Gdzie zacząć szukać błędu ???
I tak masz szczęście, że jeszcze nie pogrzebał tranzystora sterującego. Nawet niezbyt dokładne złożenie połówek, zmiana wysokości szczeliny powoduje cuda w działaniu.
-
- -
A może jakieś sugestie lub podpowiedzi co mam dalej robić ???
Po pierwsze i ostatnie - poskładać to tak jak Autor obmyślił, nie używając przy tym przypadkowych elementów.